tanssiravintolassa 10e sisään käy ravintolan palkkaama kuvaaja napsimassa kaikista kuvia >osa jukaistaan fb. kuvaaja ei kysy haluaako kuvaa, eikä julkaisulupaa.ravintolassa ei ole missään mainintaa kuvaamisesta,kello ,ym..moni asiakas ei kuulema haluaisi edes tulla kuvatuksi. julkiset kuvat saattavat aiheuttaa kotiriitoja, huoltajuusongelmia,..millä pykälällä /lailla voisin itse kieltäytyä kuvatuksi joutumiselta? mihin vedota?

1 vastaus


Minilex

69 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei

Ravintola saa lähtökohtaisesti kuvata asiakkaitaan, jos ravintola on yleisölle avointa tilaa. Henkilötietolaki asettaa kuitenkin rajoituksia sellaisten kuvien julkaisemiselle internetissä, joista henkilö on selvästi tunnistettavissa. Kun kyse on asiakkaista otettujen kuvien julkaisemisesta, ravintola voi henkilötietolain mukaan käsitellä ja julkaista kuvia, jos kuvattujen henkilöiden voidaan olettaa tietävän siitä ja jos kuvaaminen kuuluu tavanomaisena osana ravintolatoiminnan harjoittamiseen. Jos näin ei ole, ravintola tarvitsee asianomaisten henkilöiden suostumuksen.

Henkilötietolain mukaan ravintola ei saa myöskään ilman lupaa käsitellä ja julkaista arkaluonteisia kuvia, jotka on tarkoitettu kuvaamaan esimerkiksi henkilön terveydellistä tilaa, seksuaalisesta suuntautumista tai käyttäytymistä taikka etnistä alkuperää.

Jos ravintola julkaisee kuvia henkilötietolain vastaisesti, se voi joutua korvaamaan siitä aiheutuvan taloudellisen tai muun vahingon.

Julkaisemisessa on lisäksi otettava huomioon rikoslain säännökset, joiden nojalla esimerkiksi yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen on säädetty rangaistavaksi. Kyseisen rikoksen tunnusmerkistö täyttyy, jos kuvan julkaiseminen on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle. Kuvan julkaiseminen voi olla rangaistavaa myös kunnianloukkauksena, jos valokuvaa on käytetty asiattomalla tavalla siten, että siitä on aiheutunut vahinkoa ja kärsimystä loukatulle tai niin, että kuvan kohdetta on muulla tavoin halvennettu. Jos ravintolan ottamat kuvat aiheuttavat tällaisia seurauksia, kuvien julkaiseminen ei ole sallittua.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]