Katsoin tuossa uutisissa katupartiointi ryhmistä. Se luultavammin on sallittua, eikös? Miksi sitten poliisi ei noista ryhmistä tykkää? Eikös ilmainen apu ole aina tarpeen?

Nyt kysynkin, että jos katupartio näkee jotain laitonta esim. pahoinpitelyn, raiskauksen jne.. niin mitä partio saa tehdä? Saako partio ottaa tämän kiinni ja tottakai soittaa poliisille?

Minusta näille katupartioille pitäisi antaa enemmän oikeuksia, mutta näiden pitäisi olla enemmän organisoituja. Kuulin myös, että saa ottaa kiinni, mutta poliisit sanovat, että järjestyksenvalvonta kuuluu nimenomaan poliisille.

1 vastaus


Minilex

130 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Oulun poliisin johtokeskuksen yleisjohtaja, komisario Jyrki Kiviranta: "Poliisin näkökulmasta toivottavaa ja poliisille avuliasta partiointia on toiminta, jossa valvotaan kiinteää omaisuutta eikä lähtökohtaisesti hakeuduta konfliktiin kenenkään kanssa. --- Jos kyse on muuten vaan yleisen järjestyksen ylläpidosta, sitä varten ei tarvitse erikseen partiointia. Asia kuuluu poliisille"

Katupartioissa toimivilla henkilöillä ei ole sen enempää oikeuksia puuttua havaitsemaansa laittomuuteen kuin yksin liikkuvalla kansalaisellakaan. Tällaisilla katupartioilla on oikeus puuttua rikolliseen toimintaan yleisen kiinniotto-oikeuden nojalla.

Pakkokeinolaki sanoo yleisestä kiinniotto-oikeudesta seuraavaa:
"Jokainen saa ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta tavatun rikoksesta epäillyn, jos rikoksesta saattaa seurata vankeutta tai rikos on lievä pahoinpitely, näpistys, lievä kavallus, lievä luvaton käyttö, lievä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, lievä vahingonteko tai lievä petos.

Jokainen saa ottaa kiinni myös sen, joka viranomaisen antaman etsintäkuulutuksen mukaan on pidätettävä tai vangittava.

Kiinni otettu on viipymättä luovutettava poliisimiehelle."

Sama laki säätää voimakeinojen käytöstä seuraavaa:
"Jos kiinniotettava yleisen kiinniotto-oikeuden käyttämisen yhteydessä tekee vastarintaa tai pakenee, kiinniottaja saa käyttää sellaisia kiinniottamisen toimittamiseksi välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää kokonaisuutena arvostellen puolustettavina, kun otetaan huomioon rikoksen laatu, kiinniotettavan käyttäytyminen ja tilanne muutenkin."
Kiinniottaja ei siis saa vahingossakaan syyllistyä voimakeinojen käytön liioitteluun. Loppujen lopuksi, raiskaukseen tai pahoinpitelyyn saa siis puuttua ottamalla rikoksen tekijä kiinni, mutta mitään voimakeinoja ei saa käyttää sen enempää kuin on tarpeen kiinniotetun pitämiseksi paikoillaan poliisin saapumiseen asti. Syy poliisin kielteiseen suhtautumiseen katupartiointiin on se, että ryhmissä toimiessaan ihmiset ovat alttiimpia toisten yllytykselle ja laittoman omankädenoikeuden käytölle. Jokaisen partiointiin osallistuvan tulisi olla tietoinen siitä, mitkä rajat laki asettaa toiminnalle, mutten näkisi partioiden organisoitumista pelkästään hyvänä asiana sen vuoksi, että tästä voisi olla vastareaktiona se, että myös vastapuoli alkaisi organisoitua enemmän, mikä olisi vaarallista. Poliisi on tehokkaampi, koska sillä on oikeus käyttää aseita.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]