Jos on laitettu hakemus vireille ennen lainmuutosta, mutta käsittely kestää niin kauan, että uusi laki on voimassa käsittelyhetkellä, kumpaa lakia sovelletaan? Uutta lakia vaiko sitä, joka oli voimassa kun hakemus tehtiin?

1 vastaus


Minilex

90 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta, joka pitäisi paikkansa joka tilanteessa: Toisinaan sovelletaan lakia vanhassa muodossa, mutta toisinaan muutetussa muodossa. Asiassa täytyykin katsoa, mitä ko. laissa säädetään tästä muutoksesta.

Finlexissä lakien lopussa on luettelo ”Muutossäädösten voimaantulo ja soveltaminen”. Ensinnäkin säädetään aina voimaantulopäivä. Lisäksi usein mainitaan, mitä lakia sovelletaan asiaan, joka on tullut vireille ennen lainmuutosta. Nämä ns. soveltamissäännökset ovat monesti kaavamaisia fraaseja. ”Tämän lain voimaan tullessa tuomioistuimessa vireillä olevaan asiaan sovelletaan lain voimaan tullessa voimassa olleita säännöksiä” esimerkiksi tarkoittaa, että lakia sovelletaan vanhassa muodossa.

Jos kyseisestä lakimuutoksesta on soveltamissäännös, asia selviää siitä. Mutta jos soveltamissäännöstä ei ole, asia on jonkin verran hämärämpi. Silloin täytyy miettiä mm. sitä, onko lain ko. oikeussääntö aineellinen vai prosessuaalinen. (Aineelliset säännöt koskevat ns. pääasiaa, esimerkiksi sosiaalietuuden määrää; prosessuaaliset koskevat menettelyä.) Aineellista sääntöä ei sovelleta muutetussa muodossa ainakaan, jos se olisi yksityiselle huonompi vaihtoehto kuin vanhan soveltaminen; tätä on luottamuksensuoja.

Jos löydätte ko. laista vastauksen näiden ohjeiden perusteella, hyvä niin. Mutta jos ette löydä, voitte soittaa lakipuhelimeen tai tehdä uuden kysymyksen, jossa tarkennatte, mistä asiasta on kyse.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]