Ajatuksena oli aloittaa pienenä harrastukesa live-videon lähettäminen vuotiestä. Kuvaisin ikkunastani vain tuon tien tapahatumia ja pitäisin videota yllä aina kun mahdollsita. Ajatuksiini kuitenkin kömpi asian laillisuus. Onko siis tälläinen toimenpide laillista? Ikkunastani ei kävelytietäkään paljoa näy, joten suurin huomio olisi autotie ja sen toimentpiteet.

Lyhyesti: Onko ikkunasta autotien live-kuvaaminen laillista?

1 vastaus


Minilex

29 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, kiitos kysymyksestäsi!

Kadut ovat julkisia paikkoja, ja kuvaaminen julkisella paikalla, sekä näiden kuvien levittäminen, on lähtökohtaisesti sallittua, sillä se on osa perustuslaillista sananvapautta. Kuvaamisessa on kuitenkin otettava huomioon yksityisyyden suoja.

Raja sananvapauden ja yksityisyyden suojan välillä on tehty rikoslaissa. Rikoslain mukaan esimerkiksi kuvaaminen muun muassa kotirauhan
suojaamassa paikassa ilman lupaa on kiellettyä.

Yllä mainittu kuvaaminen voi hallituksen esityksen mukaan (HE 184/1999) olla valokuvaamisen kaltaista, tietyn hetken kuvaamista, tai luonteeltaan jatkuvaa videokameralla kuvaamista tai siihen rinnastettavaa toimintaa.

Kuvien julkaisemista on rikoslain ohella rajoitettu tekijänoikeuslailla.

Rikoslain mukaan se joka ilman lupaa esittää toisen yksityiselämästä tiedon, vihjauksen tai kuvan siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, on tuomittava yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä sakkoon.

Näin ollen, kun kuvia levitetään, on harkittava, jos kuvat loukkaavat jonkun kunniaa tai yksityisyyttä. Eli, jos kuvassa olevan henkilön voi tunnistaa, ja jos tämä kuva asettaa tämän henkilön epäedulliseen asemaan, voi kuvan levittäminen olla rikos.

Jos kuva siis antaa kuvassa olevasta henkilön toiminnasta esimerkiksi väärän käsityksen joka voisi aiheuttaa tälle henkilölle vahinkoa tai kärsimystä, voi tämän kuvan levittäminen olla rikos.

Jos kuvamateriaalista voi tunnistaa ihmisiä kannattaa ennen kuvamateriaalin julkaisemista miettiä, jos kuvamateriaali voi aiheuttaa kuvassa olevalle tunnistettavalle henkilölle ongelmia. Kuvamateriaalia ei siis saa käyttää loukkaavasti eikä harhaanjohtavasti, ja vaikka julkisella paikalla tapahtuvaa toimintaa siis saa kuvata ilman kuvan kohteen suostumusta, pitää tätä kuvamateriaalia julkaistaessa kuitenkin aina ottaa huomioon yksityiselämän suoja.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]