Jos henkilö A on pysäköinyt kahteen ruutuun ja henkilö B kostaa sen laittamalla auton takapuskuriin vaikka tarran, jossa lukee "en osaa pysäköidä". Onko tämä kuinka laillista ja tuleeko sanktiota henkilö B:lle?

1 vastaus


Minilex

10 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Kiitos kysymyksestänne!

Mainitsemassanne tapauksessa on mahdollista, että henkilö B:n katsotaan syyllistyneen rikokseen, mikäli A ilmoittaa asian syytteeseen pantavaksi. Mahdollisia rikosnimikkeitä voivat olla esimerkiksi vahingonteko ja kunnianloukkaus.

Vahingontekoon syyllistyy se, joka oikeudettomasti vahingoitta toisen omaisuutta. Jos A osoittaa, että tarran liimaamisesta on aiheutunut vahinkoa hänen autolleen, on tuomitseminen siis mahdollista. Rangaistuksena vahingonteosta on sakkoa tai vankeutta enintään yksi vuosi. Lievässä vahingonteossa, mikä annettujen tietojen pohjalta on mielestäni korkeintaan kyseessä, on rangaistusmaksimi sakkoa. Lisäksi tekijä voi joutua korvaamaan aiheuttamansa vahingot.

Kunnianloukkaukseen voi syyllistyä halventamalla toista henkilöä. Kunnianloukkauksena ei pidetä arvostelua, joka kohdistuu toisen menettelyyn politiikassa, elinkeinoelämässä, julkisessa virassa tai tehtävässä, tieteessä, taiteessa taikka näihin rinnastettavassa julkisessa toiminnassa ja joka ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä. Muuhun toimintaan, kuten parkkeeraustaitoihin kohdistuva arvostelu, saatetaan kuitenkin tulkita kunnianloukkaukseksi, jos se katsotaan A:n halventamiseksi. Rangaistuksena kunnianloukkauksesta on sakkoa.

Edellä mainittujen rikosten tunnusmerkistöjen täyttymistä tulisi arvioida tapauksen yksityiskohtien valossa, ja mahdollisen oikeudenkäynnin lopputulokseen liittyy paljon epävarmuutta. Tapausta olisikin suositeltavaa pohtia tarkemmin yhdessä lakimiehen kanssa esimerkiksi lakipuhelimessamme.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]