Facebookissa on ryhmä, johon ihmiset lähettävät valokuvia bongaamistaan autoista, jotka on parkkeerattu virheellisesti. Useimmissa valokuvissa rekisterinumerot ovat näkyvillä. Syyllistyvätkö tällaisten kuvien julkaisijat rikokseen? Julkaisu tapahtuu siis "häpäisymielessä" ja rekisterinumeron perusteellahan voi kuka tahansa jäljittää auton omistajan.

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Autojen kuvaaminen ei itsessään ole rikos, eikä välttämättä niiden jakaminenkaan. Kuitenkin kun kuvia jaetaan Facebookissa niin, että rekisterikilpi on nähtävissä, voidaan asiaa arvioida rikoslain perusteella. Kuvien jakamisen halveksumistarkoituksella on myös painoarvoa teon arvioinnissa.

Rikoslain 24 luvun 8§:n mukaan joukkotiedotusvälinettä käyttämällä toisen yksityiselämästä esitetyn kuvan jakaminen niin, että se on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle tai tähän kohdistuvaa halveksuntaa, on kiellettyä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisenä. Rangaistukseksi voi tällaisesta teosta tulla sakkoa.

Toista ihmistä halventamalla voi syyllistyä myös kunnianloukkaukseen. Myös kunnianloukkauksesta on säädetty rikoslain 24luvussa. Rangaistuksena kunnianloukkauksesta voidaan määrätä sakkoa.

Näillä säännöksillä pyritään suojaamaan jokaisen ihmisen yksityisyyttä, rauhaa ja kunniaa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]