Avomieheni osti minulle velkarahalla auton,joka laitettiin minun nimiini. Samoin hän antoi v. 2008 minulle 10.000 € omalta tililtään. Avomieheni kuoli elok. 2016. Nyt perikunta on vaatimassa minulta sekä autoa että rahoja. Voivatko he tehdä niin?

1 vastaus


Minilex

59 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Avopuolisoiden tapauksessa lähtökohtana on, että molemmat itse omistavat oman omaisuutensa. Omaisuuden omistaja ilmenee esimerkiksi siitä, kumman nimiin omaisuus on kirjattu. Avopuolisot voivat myös omistaa omaisuutta yhdessä, mutta tällöin omaisuuden tulee olla molempien nimissä. Avoliiton purkautuessa avopuolisoiden omaisuus erotellaan, eli molemmat ottavat oman omaisuutensa.
Tässä tapauksessa auto on kirjattu sinun nimiin. Oletettavasti avomiehesi on tarkoittanut hankkia auton sinulle, eli tavallaan lahjoittaa sen. Tässä tapauksessa nimikirjaus luo vahvan olettaman siitä, että sinä olet omaisuuden omistaja. Mikäli avomiehesi perilliset haluaisivat riitauttaa tämän omistajaolettaman, heidän tulisi esittää konkreettista näyttöä siitä, että autoa ei ollut tarkoitus hankkia sinulle, vaan kirjaus on tehty virheellisesti.
Rahalahjan kohdalla lähtökohtana on, että pätevä lahjoittaminen edellyttää lahjoitustarkoitusta ja lahjoitettavan omaisuuden hallinnan siirtoa. Tällöin siis edellytetään, että avomiehesi on tarkoittanut nimenomaan antaa kyseisen rahasumman sinulle lahjana, ei esimerkiksi velaksi. Lisäksi edellytetään, että olet saanut rahat haltuusi. Mikäli avopuolisosi perilliset haluaisivat vaatia rahoja sinulta takaisin, tulisi heidän esittää näyttöä siitä, että rahat on annettu sinulle esimerkiksi velaksi ja ne on tarkoitettu maksettavaksi takaisin.
Lähtökohtaisesti jokainen saa itse määrätä omasta omaisuudestaan, eivätkä avopuolisosi perilliset voi sille mitään, jos avopuolisosi on aikanaan pätevästi lahjoittanut omaisuuttaan, vaikka tämä tulevaisuudessa voisi vähentää heille tulevan perintöosan määrään. Lahjoituksen pätevyys tutkitaan kuitenkin tapauskohtaisesti.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]