Saako Facebookissa ja Instagramissa julkaista vajaa vuosi sitten kuolleen isäni valokuvia?
Kuvien laittaja (isäni uuden vaimon tyttö) ei ole sukua isälleni tai minulle. Kyseinen henkilö on asunut samassa taloudessa isäni kanssa vuosien ajan. Haluan tietää voinko jonkin lain nojalla estää kuvien jakaminen somessa? Ja pyytää lakiin vedoten poistamaan kuvat? Kuvat ovat kaikkien nähtävillä, eivät salatuilla sivuilla.
Eläessään isäni ei ole antanut lupaa kuvien julkistamiseen.

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Valokuva, josta henkilö on tunnistettavissa, katsotaan henkilötiedoksi, jonka levittämistä rajoittaa henkilötietolaki. Valokuvien jakamista internetiin on siis useimmiten arvioitava oikeudellisesti henkilötietolain kannalta. Valokuvien julkaisijan tulee huolehtia omassa toiminnassaan kuvan kohteiden yksityisyyden suojan riittävästä toteutumisesta. Henkilötietolaissa on säädetty, että kuvien laittaminen internetiin edellyttää henkilötietolain perusteella asianomaisen suostumuksen, ellei laissa ole kuvien julkaisuun nimenomaisesti oikeuttavaa perustetta. Suostumuksen pyytämiseen tulee aina pyrkiä kaikissa niissä tilanteissa, joissa yksityisyyden suojan voidaan edes epäillä vaarantuvan. Henkilötietolain katsotaan pätevän myös kuolleisiin henkilöihin.

Mikäli isäsi ei ole siis antanut suostumustaan kuvien julkaisuun ja hän on kuvissa tunnistettavissa siten, että hänen yksityisyyden suojansa voisi loukkaantua, voit vaatia kuvia poistettavaksi henkilötietolain nojalla. Luvattomassa valokuvien julkaisussa saatetaan syyllistyä myös rikoslaissa säädettyyn kunnianloukkaukseen tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen. Mikäli kuvat ovat jollain tapaa loukkaavia (esimerkiksi humalassa olevasta henkilöstä otetut), voivan ne täyttää näiden rikosnimikkeiden tunnusmerkistön. Jos kuvat ovat otettu salaa kotona, tulee kyseeseen myös syyte salakatselusta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]