Hypoteettisessa tilanteessa 12-vuotias potilas tulee lääkärin vastaanotolle huonovointisena. Todetaan I-tyypin diabetes. Ilman insuliinipistosta hän kuolee todennäköisesti samana päivänä. Potilas ja hänen huoltajansa kieltäytyvät kaikesta hoidosta vakaumuksellisista syistä, mutta ovat täysin järjissään (ei epäilystä mielenterveydestä, päihteistä tms.)
Laki potilaan asemasta ja oikeuksista, 2. luku, § 6–9 ottavat tähän kantaa.
§ 7: "Jos alaikäinen ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan, häntä on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan."
Olen kuullut lääkäriltä, että heillä on sellainen ohjeistus ja yleinen käytäntö, että vain täysi-ikäinen potilas voi kieltäytyä hoidosta henkeä uhkaavassa tilanteessa. Rikkooko lääkäri lakia, jos hän pakottaa hoidon?
Minilex
61 vastausta
Soita lakimiehelle - 0600 12 450
Alaikäisen mielipidettä tulee kuunnella, jos hän on tarpeaksi kypsä ymmärtämään tilanteensa ja sen seuraukset. Tämmöisessä tilanteessa lääkärille jää kuitenkin tulkinnanvaraa arvioida alaikäisen kehitystasoa.
Lääkäreillä on velvollisuus tehdä tarvittavat toimenpiteet, jotta potilas ei menehdy välittömän vaaran alla, vaikka potilas tai hänen huoltajansa vastustaisivat hoitoa.
Lääkäreillä on myös velvollisuus pelastaa potilaiden henki ja toimia potilaiden parhaaksi. Jos hoidon tekemättä jättäminen johtaisi lapsen kuolemaan, olisi tämä ristiriidassa lääkärin ammatillisten velvoitteiden kanssa.
Tilanteessa, jossa lapsi on hengenvaarassa, lääkäri voi arvioida, että lapsen ja hänen vanhempiensa päätös olla ottamatta hoitoa ei ole yhteensopiva lapsen terveyden ja hengen suojelun kanssa.
Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.