Paritaloyhtiömme toinen osakas on myymässä asuntoaan. Potentiaalinen ostaja vaatii kuntotarkastuksen suorittamista. Me emme ole myymässä, emmekä tarvitse kuntotarkastusta omaan asuntoomme. Mikä on meidän osuus mahdollisen kuntotarkastuksen kustannuksista?

1 vastaus


Minilex

50 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Ihan ensimmäiseksi kehotan tarkistamaan asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksestä, mitä siellä on sovittu kustannusten jaosta. Asunto-osakeyhtiöiden toiminta kun voidaan järjestää monin eri tavoin, eikä laissa ole muuta kuin yleisluontoiset säännökset, joista on vielä mahdollista monilta osin sopia toisin. Kuntotarkastusten kustannusten jaosta ei ole säännöksiä, joten kyseessä on pitkälti sopimuksenvarainen asia.

Jos yhtiöjärjestyksessä ei ole sovittu kuntotarkastuksen kustannusten jaosta, asiasta kannattaa neuvotella toisen osakkaan kanssa. Laissahan ei ole ehdottomia säännöksiä tällaiseen tilanteeseen. Jos kuntotarkastus suoritetaan vain toisen osakkaan asunnossa, on tietenkin kohtuullista että hän maksaa itse tarkastuksen kustannukset.

Ellei yhtiöjärjestyksessä ole muuta määrätty, toinen osakas ei voi lähtökohtaisesti vaatia teitä maksamaan kuntotarkastuksesta, eikä velvoittaa teitä tarkastuttamaan omaa asuntoanne. Käytännössä joskus sovitaan, että myös asunnon ostaja maksaa osan kuntotarkastuksen kustannuksista. Kannattaa pyrkiä löytämään kaikille sopiva kompromissiratkaisu kuntotarkastuksen suhteen. Sovintoratkaisun aikaansaamisessa apuna voi käyttää vaikkapa asiantuntevaa lakimiestä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]