Hei,
Olen ollut naimisissa 5kuukautta ja nyt olisi harkinnassa avioero. Haluaisin tietää miten omaisuuden ositus menee ilman avioehtoa. "Omistan" asunnon joka on vain minun nimissäni ja asunnosta on lainaa n.70000€ ja käytännössä maksettu vasta korkoja. Miten tämä jaetaan erossa kun asuntoa ei ole maksettu.pitääkö se myydä ja antaa puolisolle puolet vai "periikö" hän puolet asuntolainasta vai miten? Kiitos vastauksesta!:)

1 vastaus


756 vastausta

Kaikki aviopuolisoilla olevan omaisuus lasketaan yhteen ja samalla näistä varoista vähennetään velat. Eli näin saadaan molemmilla puolisoilla yhdessä olena ns. nettovarallisuus. Asunnon kuuluminen varallisuuteen määräytyisi tosiaan sen mukaan, paljonko jäisi jäljelle kun asunnon ositushetken myyntihinnasta vähentäisi jäljellä olevan velan.

Tämän jälkeen nettovarallisuus jaetaan kahdella ja tällöin saadaan selville, että kuinka paljon nettovarallisuutta kummallakin pitäisi osituksen jälkeen olla. Sitten katsotaan, että mikä on todellinen tilanne. Eli kuinka paljon nettovarallisuutta teillä molemmilla on oikeasti nimissänne. Jos ja kun todellisuus ei vastaa osituslaskelmaa, niin tulee sen teistä, jolle jää enemmän nettovarallisuutta maksaa tasinkoa toiselle puolisolle.

Te siis saatte pitää asunnon itsellänne, eikä puolisonne tule saamaan yhtään asunnon velkoja maksettavakseen. Pahimmassa tapauksessa jos teidän tulee maksaa huomattavaa tasinkoa muusta nettovarallisuudestanne puolisollenne, joudutte antamaan jotain muuta omaisuutta, kuten auton tai muuta vastaavaa hänelle, tai sitten maksamaan tasingon rahassa. Maksettavan tasingon suuruutta, tai edes sitä, kumpi teistä sen tulee maksamaan, on mahdoton ennakoida, kun muusta varallisuudesta ei ole tietoa.

Jos lopputulema näyttää johtavan jomman kumman osalta huomattavan tasingon maksuvelvollisuuteen, niin suosittelen pyytämään tuomioistuinta sovittelemaan tasingon määrää. Niin voidaan tehdä aina jos avioliitto on kestänyt alle viisi vuotta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]