Olen kohta 14 v lapsi ja äitini ei anna minun rahojani minulle. Olen siis saanut mummulta kesärahaa 50€ ja haluaisin osta sillä itselleni hienoja vaatteita, mutta äitini sanoo että käyttäisin kaikki rahat karkkiin, joten hän ei anna niitä minulle. Eli onko minulla oikeus pitää omat rahani itselläni?

1 vastaus


Minilex

135 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

holhoustoimilain mukaisesti alle 18-vuotiaat ovat alaikäisiä, eli heidät katsotaan vajaavaltaiseksi. Alaikäisen omaisuudesta huolehtii edunvalvoja, eli yleensä lapsen vanhempi. Lapsen omaa omaisuutta ovat esimerkiksi lahjaksi saadut rahat. Holhoustoimilaissa säädetään, että edunvalvojan tulee ottaa hoidettavakseen alaikäisen omaisuus siltä osin, kun se on tarpeen alaikäisen etujen suojaamiseksi. Lapsen rahoja ei kuitenkaan saa käyttää muuhun tarkoitukseen kuin hänen hyväkseen.

Holhoustoimilain perusteella vanhemmalla on siis oikeus ottaa alaikäisen omaisuus hoidettavakseen, siltä osin kun se on tarpeen alaikäisen edun suojaamiseksi. Kuitenkin, jos lapsi saa lahjaksi esimerkiksi muutamia kymppejä, lapsen ikä huomioiden voidaan mahdollisesti katsoa, että hän osaa käyttää järkevästi lahjarahat, eikä edunvalvojan tarvitse vahtia rahojen käyttöä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]