Kirkkolaki ei tunne kirkosta erottamista, minkä vuoksi sitä tulkitaan niin, ettei kirkosta voida erottaa, sen sijaan esim. pappisoikeudet voi menettää. Eikö tätä erottamisen puuttumista kirkkolaissa voida tulkita myös niin päin, että koska tavallisen kirkon jäsenen erottamista ei nimenomaisesti mainita, niin erottaa voidaan tarvittaessa? Eihän kirkkolaki kiellä homoseksuaalienkaan vihkimistä, sen estävät ihan muut tekijät.
En ole kirkon jäsen, enkä vaadi kenenkään eroa, kyse on vain muusta kiistasta.

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos yhteydenotostasi!

Olet oikeassa, että kansankirkot eli luterilainen sekä ortodoksinen kirkko ei tunne kirkosta erottamista kirkkolain nojalla. Pappisoikeuden eli pappeuden voi menettää, jos esimerkiksi pappi tuomittaisiin vankeusrangaistukseen. Tällöin kirkon omat säännöt astuvat voimaan, ja pappeuden voi menettää.

Varsinaisen jäsenen erottaminen ei lähtökohtaisesti onnistu kirkkolakia tulkitsemalla. Eri asia on, sisältääkö kirkon omat säännöt eli kanonit ohjeita tällaisissa tilanteissa. Esimerkkinä voin mainita, että ortodoksinen kirkko sisältää alkuajoilta kanonit, joiden perusteella kirkon jäsen voitaisiin erottaa kirkosta herjaamisen perusteella. Luterilainen kirkko ei kuitenkaan tällaisia kanoneita varsinaisesti sisällä. On myös huomattava, että nykypäivänä näitä kanoneja ei oikeastaan panna toimeen Suomen kansankirkoissa. Näin ollen erityisesti luterilaisessa kirkossa jäsenen erottaminen kirkosta ei ole mahdollista.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]