Turku, äidillä kävi kotihoito kotona katsomassa äitiä 3 kertaa päivässä ennen kuin hänet kaapattiin kotoa ilman lupaa omaisilta kysymättä eli minulta tyttärenä ja isältäni ei kysytty saako äitini viedä hoitokotiin ilman lupaa. Kotihoito Nummi-Halinen, Turku. Esimies teki virheen hän vei äidin pois kotoa hoitokotiin Vuokkokoti 2 Ruusutupa Murkionkatu 10 20740 Turku salaa huijaamalla vaikka kiven kovaa väittivät että ovat keskustelleet asiasta minun ja isäni kanssa näin ei kuitenkaan ole äidillä on edunvalvoja ja dementia mutta silti näin ei toimita Suomessa että kaapataan omasta kotoa omaisilta lupaa kysymättä yhtäkkiä Vuokkokoti Turku löytyy kun Googletat Vuokkokoti 2 Ruusutupa. Onko asiassa mitään tehtävissä kun haluaisimme äitini takaisiin kotiin mihin on kadonnut Suomen laki?
Minilex
60 vastausta
Soita lakimiehelle - 0600 12 450
En osaa kysymyksesi perusteella sanoa, millaisia oikeuksia olette edunvalvojalle antaneet; ovatko oikeudet esimerkiksi vain taloudellisia ja onko edunvaloja antanut suostumuksen laittaa äitinne hoitokotiin. Edunvalvojan tehtävänä kuitenkin on huolehtia, että päämies saa tarvittavan hoidon, kuntoutuksen ja huolenpidon. Kuitenkaan edunvalvonnan ei tule olla holhoavaa, vaan sen tulee kunnioittaa yksilön oikeuksia ja persoonaa. Silloinkin kun yksilön ymmärrys on heikentynyt, hänen oikeuksiaan tulee rajoittaa vain sen verran, kuin on välttämätöntä. Laissa holhoustoimesta säädetään muun ohessa milloin henkilölle määrätään edunvalvoja ja milloin hänen toimintakelpoisuuttaan rajoitetaan. Lisäksi säädetään melko tarkasti edunvalvojan valtuuksista, tehtävistä ja rajoitteista. Edunvalvojahan voi olla joko päämiehen läheinen tai oikeusaputoimiston niin kutsuttu yleinen edunvalvoja, mutta laki on sama molemmille. Koska edunvalvontaan liittyy väärinkäytösten vaara, edunvalvojan valtaa rajoitetaan säätämällä kielloista, esteellisyydestä ja tiettyjen tointen luvanvaraisuudesta.
Jokainen terveydenhuollon yksikkö on nimennyt potilasasiamiehen. Potilasasiamiehen tehtävänä on neuvoa ja avustaa potilasta ja edistää potilaan oikeuksia. Potilasasiamiehen puoleen voi kääntyä tilanteessa, jossa potilas on tyytymätön saamaansa hoitoon tai kohteluun.
Suosittelen ottamaan Turun kaupungin potilasasiamieheen yhteyttä, jotta asia saadaan selvitettyä kunnolla, jos hoitokoti ei suostu asiasta keskustelemaan.
Kun kyseessä on dementiasta kärsivä henkilö, jolla on edunvalvoja, edunvalvojan tehtävä on toimia päämiehensä, eli tässä tapauksessanne äitinne, edun mukaisesti. Edunvalvojan on osallistuttava merkittäviin päätöksiin, kuten asumisjärjestelyihin liittyviin kysymyksiin.
1. Selvittäkää, oliko edunvalvoja tietoinen siirrosta ja hyväksyikö hän sen. Jos edunvalvoja ei ollut tietoinen tai ei hyväksynyt siirtoa, hänen tulisi ryhtyä toimenpiteisiin asiassa.
2. On tärkeää selvittää, mikä oli siirron peruste ja miksi teitä ei informoitu asiasta. Vaatikaa selkeä selvitys tapahtuneesta.
3. Ota yhteyttä Valviraan tai Lounais-Suomen aluehallintovirastoon. He pystyvät tarkistamaan, onko hoitokodin ja kotihoidon toimimta ollut lakien ja säädösten mukaista.
Lain mukaan omaisilla ei ole oikeutta päättää muistisairaan tai muistavan vanhuksen asioista, ellei hänellä ole tähän tehtävään erityistä valtuutusta, kuten edunvalvontavaltakirjaa.
Ennen kuin äitiänne voi laittaa palvelutaloon, täytyy olla tehtynä palvelutarpeen arviointi. Koska hän on kotihoidon piirissä on se saatettu jo kuitenkin tehdä. Päätöksen hoitolaitokseen siirtymisestä tekee moniammatillinen tiimi, jossa on kuntoutuksen, hoitamisen ja vanhustyön osaajia. Yleensä tiimiin kuuluu myös lääkäri.
Hoitopaikasta päätettäessä myös vanhuksen ja omaisten mielipidettä kuunnellaan. Vanhuksen itsensä tulee allekirjoittaa hoitopaikkahakemus. Jos hän itse ei ole oikeustoimikelpoinen, omainen tai edunvalvoja allekirjoittaa hakemuksen.
On hyvä, että äidillänne on edunvalvoja, sillä hän voi päättää vanhuksen puolesta asettamisesta hoitopaikkaan.
Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.