Olen 16-vuotias tyttö. Olen ollut kolme peräkkäistä kesää kesätöissä. Nyt viimekesänä tienasin noin 1 500€. Ja tiedän että 15 vuotta täyttäneellä on oikeus käyttää omat tienaamansa rahat haluamaansa kohteeseen. Tiedän muutenkin paljon laista sillä se kiinnostaa minua. Minun vanhempani eivät kuitenkaan anna minun käyttää rahojani mihin haluan. Olen 13vuotiaasta lähtien maksanut omat vaatteeni ja muut tarvittavat asiat ja maksanut puhelin laskuni. Olen halunnut aina mopon mutta vanhemmat eivät anna ostaa. Perustavat väitteensä sillä että meidän taloon ei tuoda. Vaikka saisinkin lainpuolesta ostaa he sanovat että ne määräävät mitä taloon tuodaan. Onko asia näin? Enkö saa ostaa omilla tienaamilla rahoilla mopoa,koska olen alaikäinen ja he määräävät minua?

1 vastaus


756 vastausta

Lähtökohtaisesti nuori saa käyttää omat tienaamansa rahat kuten itse parhaaksi näkee, mutta rajoittavana tekijänä on esimerkiksi se, että alaikäisen itse tekemät ostokset tulisi lain mukaan olla ikäiselleen tavanomaisia ja merkitykseltään melko vähäisiä. Mopon ostamista ei yleensä mielletä merkitykseltään vähäiseksi hankinnaksi. Kun nuori on tienannut rahat itse, yleensä myöskin ostokset saavat olla merkitykseltään hieman suurempia.

On kuitenkin hyvä muistaa, että alaikäisen edunvalvojalla on oikeus myöskin purkaa kauppa, jonka alaikäinen on tehnyt ilman huoltajan suostumusta. Mopon hankintaa ja sen käyttöä voi rajoittaa sekin, että ajokortin hankkimista varten tarvitaan myös huoltajien kirjallinen suostumus.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]