Hei, kumppanini aikoo syyttää minua salakuvauksesta. Kuvasin alle 2min pätkän kun hän tuli baarista luokseni kun puhui niin sekavia vahvan humalatilan vuoksi. Siksi kuvasin kun halusin näyttää hänelle aamulla videon että näkisi millainen on humalassa kun olen ollut huolissani hänen jatkuvasta juomisesta että itsekkin tajuaisi kuinka käyttää alkoholia liikaa. En näyttänyt videota kenellekkään muulle ja poistin sen heti hänelle näyttämisen jälkeen. Täyttääkö tämä salakuvaamisen kriteerit ja pitääkö minun valmistautua oikeuteen maksamaan korvauksia

1 vastaus


756 vastausta

Hei!

Kiitos kysymyksestä.

Rikoslaissa säädetään salakatselusta, joka pitää sisällään laittoman kuvaamisen sekä katselemisen. Säännöksellä suojataan ensisijaisesti kotirauhan piirissä oleskelevia ihmisiä teknisellä laitteella tapahtuvalta katselulta ja kuvaamiselta.

Pääsääntöisesti yleisillä paikoilla ei tarvita lupaa kuvaamiseen. Sen sijaan kuvaaminen katsotaan aina kielletyiksi muilla kuin yleisillä paikoilla, mikäli kuvan kohde ei ole antanut lupaa kuvaamiseen. Jos kohde oleskelee kotirauhan suojaamassa paikassa, lupa on välttämätön. Kotirauhan piiriin kuuluviksi tai sen kaltaisiksi paikoiksi katsotaan muun muassa asunnot, mökit, asuntovaunut, hotellihuoneet, peseytymistilat, käymälät sekä muut asuntoihin läheisesti liittyvät rakennukset. Lupa tarvitaan siis aina silloin, kun kyse ei ole yleisölle vapaasti avoinna olevasta alueesta. Jos henkilö ei tällaisessa paikassa ole antanut lupaa kuvaamiselle, on kuvaaminen rangaistavaa, mikäli se tapahtuu yksityisyyttä loukkaavalla tavalla.

Rikoslain määrittelemän salakatselun rajat ovat hyvin tiukat. Vaikka otettuja kuvia ei julkaistaisi tai tallennettaisi minnekään, rikos katsotaan silti tapahtuneeksi. Salakatseluksi saatetaan katsoa jo myös pelkästään ihmisten tarkkailu teknisellä välineellä, kuten esimerkiksi kiikareilla tai kameralla.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]