Perikunnan vävy puuttui hautausjärjestelyihin lähettämällä minulle apelleen ja papille viestin, jonka lähettämiseen käsitykseni mukaan ei ollut oikeutta, siinä oli uhkailua, eritavoin kiristämistä, pakottamista hänen käskyihinsä ja lopulta uhkaus voimakeinoin estää minua osallistumasta vaimoni hautaustoimitukseen. Vain tämän vävyn edessä anteeksi pyydellen sain oikeuteni papin toimiin, joita vaimoni oli pyytänyt. Kysyn: Onko tällainen viesti laillinen, jos ei, mihin lain kohtaan perustuu, mistä tieto löytyy.

1 vastaus


Minilex

67 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hautaustoimilain 23 §:n mukaan "Jollei vainaja ole eläessään nimenomaisesti toivonut tietyn henkilön huolehtivan hautaamiseen, tuhkaamiseen ja tuhkan käsittelyyn liittyvistä järjestelyistä, voivat järjestelyistä huolehtia vainajan eloonjäänyt puoliso tai kuolinhetkellä vainajan kanssa avioliitonomaisissa olosuhteissa yhteisessä taloudessa jatkuvasti elänyt henkilö sekä lähimmät perilliset. Jollei kukaan edellä mainituista huolehdi järjestelyistä, voi myös muu vainajan läheinen huolehtia niistä.

Lain mukaan sinä leskenä olet oikeutettu huolehtimaan hautausjärjestelyistä. Kuolinpesän ulkopuolisella henkilöllä ei tällaisessa tilanteessa ole oikeutta esittää vaatimuksia hautaukseen liittyen. Jos leski ja lähimmät perilliset riitelevät järjestelyistä keskenään, käsitellään asia jonkun näistä henkilöistä nostaman kanteen johdosta siinä käräjäoikeudessa, jonka tuomiopiiriin vainajan kotikunta hänen kuollessaan kuului.

Vävylläsi ei siten ole ollut oikeutta puuttua hautajaisjärjestelyihin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]