Missä menee raja yksityishenkilön ja julkisuuden henkilön välillä? Tekeekö yksi lehtiartikkeli sinusta julkisuuden henkilön (ottaen huomioon ettei ole millään tavalla julkisessa ammatissa)? Eli jos minusta kirjoitetaan yksi lehtiartikkeli, niin olenko silloin julkisuuden henkilö, josta saa jatkossa kirjotella lehtiin mitä vaan?

1 vastaus


Minilex

90 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

kysymys ilmeisesti liittyy siihen, milloin kyseessä on kunnianloukkaus tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen (rikoslain 24 luvun 8-9 §). Näiden rikosten edellytykset vaihtelevat hieman sen mukaan, onko kyse ns. julkisesta vai yksityisestä henkilöstä.

Laissa näet säädetään rajoitus, että ”kunnianloukkauksena ei pidetä arvostelua, joka kohdistuu toisen menettelyyn politiikassa, elinkeinoelämässä, julkisessa virassa tai tehtävässä, tieteessä, taiteessa taikka näihin rinnastettavassa julkisessa toiminnassa ja joka ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä”.

Lainkohdassa kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan asiaan. Ensinnäkin hyväksyttävä arvostelu kohdistuu lähinnä henkilön menettelyyn, ei niinkään itse henkilöön. Toiseksi henkilön julkisen toiminnan pitää rinnastua politiikkaan jne.: Sen pitää olla jokseenkin säännöllistä ja merkittävää. Lainkohdan keskeinen tarkoitus onkin sallia erilaisten vallanpitäjien toiminnan kritiikki. Kolmanneksi ketään ei saa herjata tavalla, joka ylittää kaiken kohtuuden.

Rikoslain 24 luvun 8 §:ssä (yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen) esitetään samankaltainen ns. julkisen ja yksityisen henkilön rajanveto. Lainkohtien perusteella on selvää, että yksi lehtiartikkeli ei supista henkilön yksityisyyden suojaa. Suoja on samanlainen kuin ennenkin, niin kauan kuin henkilö ei harjoita vaikutusvaltaista julkista toimintaa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]