Meillä on yhteinen omakotitalo josta velkaa vielä n 100 000€. Talon omistus mies 64% ja minä 36%. Kauppakirjassa lukee että mies omistaa 28% talosta johon minulla ei ole avio-oikeutta. Eli jos erotaan ja myytäisiin talo esim 110 000 eurolla niin minulle jäisi velkaa vielä?! Vai miten tämä nyt menee. Autolainaa on myös n 10 000, molempien nimissä. Ja entäs se kun toinen auto on maksettu osaksi miehen myytyä moottoripyörän ja nyt hän vaatii ja väittää että eron tullessa minun pitäisi kyseinen raha hänelle antaa?? Muutenkin ositus tulee olemaan luultavasti todella riitaisa/ vaikea. Kuitenkin suurimman osan huonekaluista ja kodin tavaroista olen minä ostanut. Ja kaikki yhteisen lapsemme tavaroista. Ja mitä hän on ostanut minulle lahjaksi niin onkin nyt yhtäkkiä hänen omaisuuttaan???

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!
Avioliitossa puolisoiden omaisuus on lähtökohtaisesti avio-oikeuden alaista. Avioehtosopimuksella voidaan määrätä, että toisella puolisolla ei ole avio-oikeutta toisen puolison omaisuuteen tai osaan siitä. Avioehtosopimus on tehtävä kirjallisesti ja rekisteröitävä maistraattiin, jotta se olisi pätevä puolisoiden välillä ja suhteessa ulkopuolisiin, kuten velkojiin. Kauppakirjalla ei voida kiertää avioehtosopimuksen muotovaatimuksia tai rekisteröintivaatimusta.

Puolisot vastaavat yhteisestä velasta solidaarisesti. Velkoja voi vaatia velan maksua kummalta puolisolta tahansa, jos velkavastuuta ei erikseen ole sovittu esimerkiksi euromääräisesti molempien puolisoiden kohdalla. Mahdollinen avioero ja omaisuuden ositus eivät vaikuta velan luonteeseen, molemmat puolisoista vastaavat siitä edelleen. Ositussopimuksessa voidaan sopia, että toinen osapuoli ottaa velan vastattavakseen, mutta luottolaitoksen ei tarvitse tähän suostua. Usein asia on kuitenkin neuvoteltavissa.

Jos puolisoilla ei ole avioehtoa, kuuluu lähtökohtaisesti kaikki heidän omaisuutensa ositettavaan omaisuuteen. Kummankin puolison omaisuuden säästö, eli varat vähennettynä veloilla, lasketaan yhteen ja jaetaan puoliksi, jolloin saadaan avio-osuus. Laskennassa otetaan huomioon kaikki irtain ja kiinteä omaisuus, jos sitä ei ole erikseen määrätty lain mukaisessa järjestyksessä avio-oikeudesta vapaaksi. Se, kumpi tietyn tavaran, esimerkiksi huonekalun, omistaa, ratkeaa siitä esitetyn näytön perusteella, jos asiasta on riitaa. Esimerkiksi ostokuitit ja tilisiirrot maksun suorittamiseksi henkilökohtaiselta tililtä riittänee usein näytöksi.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]