Minilex - Lakipuhelin

Elatusavun indeksikorotusten takaisin periminen 5 vuoden takaa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hei! ex-mieheni ei ole maksanut elatusapuihin koskaan indeksikorotuksia vaikka erosta on jo 10 vuotta. Nehän voi periä 5 vuodelta takautuvasti? Olen keskustellut tästä ex-mieheni kanssa ja hän on sitä mieltä että koska hänen tulonsa ovat tippuneet paljon siitä kun elatussopimus tehtiin niin hänen ei tarvitse niitä korotuksia maksaa..Onko asia näin vai voiko ne häneltä periä?? Kiitos jo etukäteen!!!

1 vastaus


Minilex

50 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Laissa lähtökohtana on, että elatusavun maksajan on itse lisättävä indeksikorotukset elatusapuun, ja kumpikaan entisistä puolisoista ei voi yksin päättää muuttaa sovittua elatusapua.

Jos entisen miehesi elatuskyky on pienentynyt aikaisemmasta vähintään 15 % ja tämä muutos ei ole lyhytaikainen, elatusapusopimuksen muutosta voi hakea lastenvalvojalta tai viime kädessä käräjäoikeudelta. On siis mahdollista että elatusavun määrä pienenee, mutta entinen miehesi ei voi yksin tehdä tästä päätöstä. Elatusapu on pitänyt maksaa sovitun suuruisena indeksikorotuksineen koko siltä ajalta, kun sopimus on ollut muuttumattomana voimassa.

Olet oikeassa siinä, että maksamattomia elatusapuja voi periä viiden vuoden ajalta takautuvasti. Helpointa kaikille olisi, jos entinen miehesi suostuisi maksamaan vapaaehtoisesti. Tarpeen vaatiessa maksujen perintää voi kuitenkin hakea ulosottoviranomaisilta. Ulosottoperusteeksi riittää vahvistettu elatusapusopimus tai tuomioistuimen antama elatusta koskeva päätös. Entinen miehesi voidaan velvoittaa samalla maksamaan myös viivästyskorkoa sekä ulosotosta aiheutuvat kustannukset.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]