Olimme paikalla, kun Särkänniemen delfiinejä siirrettiin yöllä. Viikko tapahtuman jälkeen su 4.9. ilmestyi kuva itsestäni ja puolisostani Aamulehden keskiaukeamalle jutun pääkuvana. Missään kohtaa minulta ei ole kukaan toimittaja kysynyt mitään, lehdeltä kukaan ei ole kysynyt mitään. Kuvaaminen on tottakai OK, mutta rikkooko niin tunnistettavissa oleva kuva yksityisyydensuojan?

1 vastaus


Minilex

Minilex Oy

34 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Koska ne alueet, joilta ihmiset seurasivat delfiinien siirtoa olivat julkisia paikkoja, saivat Aamulehden valokuvaajat kuvata heitä yksityiselämän suojan estämättä. Valokuvaajan kuvausoikeus perustuu sananvapauteen, jonka on katsottu ylittävän kuvattavan yksityisyyden suojan julkisilla paikoilla, joille kuvattavat ovat tulleet vapaaehtoisesti useiden ihmisten nähtäväksi. Myös journalistin ohjeet mainitsevat tästä: ”julkisella paikalla tapahtuvaa toimintaa on yleensä lupa selostaa ja kuvata ilman asianosaisten suostumusta”.

Julkisella paikalla otetun kuvan julkaiseminen loukkaa helpommin yksityisyyden suojaa kuin kuvan ottaminen. Rajat sille, minkälaisen kuvan julkaiseminen ei ole sallittua, on asetettu rikoslaissa. Yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä tuomitaan sakkoon muun muassa sellainen henkilö, joka joukkotiedotusvälinettä käyttämällä esittää toisen yksityiselämästä kuvan siten, että teko saattaa aiheuttaa vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa kuvatulle henkilölle. Julkisella paikalla otetun kuvan julkaisemisen katsominen yksityiselämää loukkaavaksi tiedon levittämiseksi vaatii kuitenkin korkean loukkaavuuskynnyksen ylittymistä, sillä pääosin tämä rikospykälä suojaa yksityisempiä tiloja ja kotirauhaa.

Rikoslakia tarkemmin julkisilla paikoilla otettujen kuvien julkaisemista sääntelevät journalistin ohjeet ja hyvä lehtimiestapa. Journalistin ohjeissa mainitaan, että kuvattavien ihmisarvoa tulisi kunnioittaa: muun muassa kuvattavan vakaumusta ei pitäisi tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti. Tapauksessanne Aamulehti on saattanut rikkoa journalistin ohjeita, jos sinut ja puolisosi on esimerkiksi esitetty kuvassa perusteettomasti eläinsuojeluaktivisteina tai jotenkin halventavalla tavalla. Tässä tapauksessa voitte tehdä kantelun Julkisen sanan neuvostolle. Journalistiliiton ohjeet eivät kuitenkaan ole oikeudellisesti velvoittavia sääntöjä: ohjeiden rikkomisesta ei seuraa sakkoa, vaan ainoastaan julkinen huomautus.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]