Hei, alkuun pyytäisin että kysymystäni ei julkaistaisi missään.

Jouduin tuossa hetki sitten sanaharkkaan valokuvaajan kanssa eräässä baarissa kun kieltäydyin olemasta hänen kuvassaan ja käännyin selkä häneen päin, hän sanoi ettei kuvaa minua ja käännyin takaisin ja hän nappasi lähikuvan minusta.
Pyysin poistamaan kuvaa, mutta hän sanoi että jos en suostu parempaan kuvaan, niin hän julkaisee ottamansa kuvan tapahtuman facebook sivuilla.
En tietenkään suostunut uuteen kuvaan ja poistuin paikalta.

Lukeutuuko baari julkisiin paikkoihin? Onko baarin valokuvaajalla oikeus kuvata yksin minua huolimatta siitä että kieltäydyin olemasta kuvassa.
Loukkaako se yksityisyyden suojaani, jos olen kuvassa esimerkiksi humalassa ja kuva ei minun mielestäni ole edustava?

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos yhteydenotostasi!

Nykypäivänä valokuvaamisen ja julkaisemisen yleistyttyä tämän tyyppiset tilanteet usein ovat siinä rajalla, onko kyse yksityiselämän loukkaamisesta vai ei. Siksi tällaiset tilanteet juuri helposti synnyttävät erimielisyyksiä.

Rikoslaki sisältää säännöksen, jota sovelletaan tämän tyyppisiin tilanteisiin. Rikoslain mukaan Joka oikeudettomasti

1) joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai

2) muuten toimittamalla lukuisten ihmisten saataville

esittää toisen yksityiselämästä tiedon, vihjauksen tai kuvan siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, on tuomittava yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä sakkoon.

Baarit ja ravintolat lasketaan julkisiksi paikoiksi, eikä lähtökohtaisesti itse valokuvaaminen ole kiellettyä. Sen sijaan jos otettu kuva julkaistaan, ja se täyttää edellä mainitun säännöksen yksityiselämän loukkaamisesta, on tilanne eri. Kuvaaminen on siis sallittua esimerkiksi juuri baarissa, vaikka olisit humalassa, mutta tällaisen kuvan julkaiseminen voi loukata sinun yksityiselämääsi jos se on halventava, ja aiheuttaa sinulle ongelmia. Toisin sanoen jos mielestäsi tällainen kuva on epäedustava ja koet siitä haittaa, ei tuota kuvaa saisi julkaista.

Tätä voi havainnollistaa myös seuraava esimerkki. Kuvan julkaisemista ei lähtökohtaisesti voi kieltää, sillä kuvan tekijänoikeudet kuuluvat valokuvaajalle, joten hän omistaa tämän kuvan. Kuvan julkaisu voi olla kuitenkin rikos, jos se on omiaan aiheuttamaan vahinkoa ja kärsimystä kuvan kohteelle.

Yhteenvetona siis, jos kuvasi julkaistaan ja se aiheuttaa sinulle vahinkoa ja/tai kärsimystä, syyllistyy valokuvaaja rikokseen. Tässä tilanteessa suosittelen kääntymään lakimiehen puoleen, ja voit keskustella tarkemmin miten asiassa tulisi edetä. Voit ottaa yhteyttä Minilexin lakimiehiin tässä tilanteessa lakipuhelimemme välityksellä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]