Moro!
Meillä taloyhtiössä pyörii paljon kissoja jotka liikkuvat missä sattuu. Omistajat eivät tiedä missä kissat liikkuu. Kissat käyvät mm.ihmisten takapihoilla, leikkikentällä ja autotalleilla. Tiedän, että kissan pito vapaana joissakin tilanteissa on laillista, mutta eikös ole laitonta jos omistaja ei tiedä että kissa on käynyt esim. Naapurin takapihalla? Onko olemassa lakia missä sanotaan että kissan vapaana pito siinä tilanteessa, että kissa on käynyt toisen takapihallla on laitonta.
Kiitos!

1 vastaus


756 vastausta

Hei,

Kissojen vapaa liikkuminen ulkona ei ole lainsäädännössä täysin yksiselitteinen kysymys. Lähtökohtaisesti kissa saa järjestyslain mukaisesti olla ulkona vapaana, edellyttäen, että omistaja pitää huolta siitä, ettei kissa pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua. Kissan ei siis tarvitse muuten olla ulkoillessaan kytketty, mutta taajama-alueella sen tulisi kuitenkin olla omistajansa suoran valvonnan alla. Laki näin ollen kuitenkin velvoittaa huolehtimaan, ettei irrallaan oleva kissa mene edellä mainittuihin kiellettyihin paikkoihin. Omistajan tulisi siis vahtia vapaana liikkuvaa kissaa.

Järjestyslain säännöksen lisäksi myös metsästyslaissa säädetään kissoista. Laki suojaa kotikissoja koko maassa. Näin ollen vain villiintyneen kissan saa tappaa maanomistaja tai metsästysoikeuden haltija. Villiintynyt kissa on mahdollista tunnistaa sen käyttäytymisen ja elinpiirin perusteella, eli esimerkiksi siitä, että se hankkii kaiken ravintonsa luonnosta. On hyvä huomata, että yksin ulkona liikkuva kissa ei ole automaattisesti villiintynyt kissa. Jos vieras kissa kuitenkin tunkeutuu yksityisalueelle, sen saa pyydystää ja viedä eläinsuojelukeskukseen, mutta sitä ei saa vahingoittaa.

Myös sekä metsästyslaki että eläinsuojelulaki kieltävät seuraeläimeksi otetun kissan heitteillejätön.

Kissojen ulkona liikkumisesta kannattaa riitojen välttämiseksi keskustella naapurustossa.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]