Onko niin, että yli 10 vuotta vanhaa autoa ei ulosmitata?

1 vastaus


Minilex

23 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Ulosmittauksen lähtökohtanahan on, että kaikki omaisuus- ja varallisuuslajit ovat ulomittauskelpoisia, eli auto voidaan ulosmitata. Sillä ei ole merkitystä ulosmittauksen kannalta, kuinka vanha auto on, vaan lähinnä ulosottomies tarkastelee auton arvoa. Jos ulosmittauksessa tarvittavaa rahamäärää ei saada ensiksi perityksi velallisen rahavaroista, palkasta, eläkkeesät tms. tulosta, voi ulosottomies pääsäännön mukaan ulosmitata näiden vaihtoehtojen jälkeen myös velallisen irtainta omaisuutta, joksi myös auto luetaan.

Se, että ulosmitataanko auto (olipa auto minkä ikäinen tahansa) on ulosottomiehen päätettävissä. Ulosottomies tarkastelee velallisen omaisuutta, ja lopulta tekee päätöksen, mikä omaisuus ulosmitataan, ja pääsäännön mukaan auto voi siis kuulua tähän omaisuuteen.

Tietyissä tapauksissa autoa ei voida ulosmitata. Auto voi nimittäin kuulua velallisena olevan luonnollisen henkilön erottamisedun alaiseen omaisuuteen, joka tulee erottaa pois ulosmittauksen alaisesta omaisuudesta. Auto rinnastetaan näissä tapauksissa yleensä tarpeelliseksi työvälineeksi, jos velallinen ei pystyisi esimerkiksi hoitamaan töitänsä (eikä näin saamaan palkkaansa) ilman autoansa.

Tiivistetty vastaus on siis seuraavanlainen: auto voidaan lähtökohtaisesti ulosmitata olipa se sitten aivan uusi tai 70 vuotta vanha. Autoa ei kuitenkaan ulosmitata, jos tarvittava ulosmitattava omaisuus saadaan kasaan velallisen palkasta tms. tuloista (eikä toisin sovita) tai jos ulosottomies ei näe auton myyntiä järkeväksi (esimerkiksi sen vähäisen arvon vuoksi) tai jos auto kuuluu velallisen erottamisedun piiriin (tarpeellinen työväline).

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]