Naapurin lapset saavat vapaasti käyttää puukkoja leikeissään. Se on aiheuttanut vaaratilanteita naapuruston muille lapsille. Keskustelu ja ystävällinen kehotus käyttää puukkoa vain aikuisen valvonnassa omalla pihalla ei ole tehonnut. Vanhemmat pitävät tärkeänä, että lapset oppivat tärkeitä kädentaitoja ja saavat kulkea puukko taskussaan. Heidän mukaansa lapset ”retkeilevät” lähimetsässä. Aikuinen ei kuitenkaan yleensä ole tällä ”retkellä” mukana. Tämä ”retkipaikka” on aivan naapuruston pihojen keskellä, välillä myös tiellä tai jopa naapurin pihalla. Miten teräaselakia tulisi tulkita? Onko puukko taskussa leikkiminen ja kulkeminen sallittua kaupunkialueella ”retkeilyn” varjolla? Entä mitä laki sanoo siihen, että alakouluikäiset lapset jätetään yksin leikkimään ulos teräaseet mukanaan?

1 vastaus


Minilex

135 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

lain mukaisesti puukon tai muun samanlaisen teräaseen, joka on tarkoitettu työvälineeksi tai muuhun hyväksyttävään käyttöön, mutta soveltuu henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen suorittamiseen tai sellaisella rikoksella uhkaamiseen, kantaminen julkisella paikalla on kiellettyä paitsi, jos työtehtävät sitä vaativat tai sen hallussa pitämiseen on jokin muu hyväksyttävä peruste.

Kyseisen kaltaisessa tilanteessa tuskin hyväksyttävä peruste täyttyy, milloin teräaseen kantaminen on lähtökohtaisesti kiellettyä. Koska kyseessä on kuitenkin alakouluikäiset lapset, eivät he ole tästä rikosvastuussa. Kuitenkin, aikuisten toiminta voi täyttää tällaisessa tilanteessa rikostunnusmerkistön, sillä lapsen huolimaton valvonta voi johtaa rikoksen täyttävään tilanteeseen. Rikoslain mukaan vaaran aiheuttamiseen syyllistyy se, Joka tahallaan tai törkeällä huolimattomuudella aiheuttaa toiselle vakavan hengen tai terveyden vaaran. Heitteillepanoon syyllistyy henkilö, joka saattaa toisen avuttomaan tilaan tai jättää sellaiseen tilaan henkilön, josta hän on velvollinen huolehtimaan, ja siten aiheuttaa vaaraa tämän hengelle tai terveydelle.

Siten tilanteessa, missä lapsille annetaan teräaseet leikkeihin mukaan valvomatta voivat mahdollisesti täyttää ainakin vaarantamisen rikosnimikkeen. Asian kannalta kannattaa olla yhteydessä viranomaisiin, mikäli keskustelu asiasta naapurin kanssa ei johda tuloksiin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]