Onko vanhemmilla oikeus ottaa rangaistukseksi huonosta käytöksestä rahaa pois lapseltaan, joka on kovalla työllä itse ansainnut ne?

1 vastaus


Minilex

100 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Holhoustoimilain mukaisesti alle 18-vuotiaat ovat alaikäisiä ja sen vuoksi vajaavaltaisia. Tämän seurauksena alaikäisellä ei ole oikeutta määrätä omaisuudestaan, vaan sen huolehtimisesta vastaa hänen edunvalvojansa, eli yleensä hänen vanhemmat.

Alaikäisellä on kuitenkin oikeus määrätä itse siitä omaisuudesta, jonka hän on omalla työllään ansainnut. Jos alaikäinen kuitenkin käyttää tätä oikeuttaan tavalla, joka on vastoin selvästi hänen omaa etuaan tai siihen on ilmeinen vaara, edunvalvoja eli yleensä lapsen vanhempi, voi ottaa hoitoonsa kyseistä omaisuutta siltä osin kuin se on tarpeen lapsen edun suojaamiseksi. Lähtökohtaisesti kuitenkin lapsella on oikeus päättää itse omalla työllään ansaitusta omaisuudesta. Lapsen omaisuutta ei saa myöskään käyttää muuhun tarkoitukseen kuin hänen hyväkseen.

Siten, jos lapsi käyttää oikeuttaan selvästi vastoin hänen omaa etuaan tai siihen on ilmeinen vaara, edunvalvoja voi ottaa hoitoonsa kyseistä omaisuutta siltä osin kuin se on tarpeen lapsen edun suojaamiseksi.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]