Olimme sovitusti noutamassa kotihoidossa ollutta koiraa tilalta. Koiran kotihoitaja ei olisi halunnut luopua koirasta. Hakuaika ja paikka oli sovittu tilalle ja olimme siellä sovittuna aikana. Kotihoitajan mies videokuvasi meitä, kun pyydystimme koiraa aitauksesta. Meiltä ei kysytty lupaa kuvaamiseen. Olimme heidän tilallaan, mutta tulimme sinne sovitusti. Oliko tämä laillista?

1 vastaus


756 vastausta

Hei!

Kiitos kysymyksestä.

Pääsääntöisesti yleisillä paikoilla ei tarvita lupaa kuvaamiseen. Sen sijaan kuvaaminen katsotaan aina kielletyiksi muilla kuin yleisillä paikoilla, mikäli kuvan kohde ei ole antanut lupaa kuvaamiseen. Jos kohde oleskelee kotirauhan suojaamassa paikassa, lupa on välttämätön. Kotirauhan piiriin kuuluviksi tai sen kaltaisiksi paikoiksi katsotaan muun muassa asunnot, mökit, asuntovaunut, hotellihuoneet, peseytymistilat, käymälät sekä muut asuntoihin läheisesti liittyvät rakennukset. Lupa tarvitaan siis aina silloin, kun kyse ei ole yleisölle vapaasti avoinna olevasta alueesta. Jos henkilö ei tällaisessa paikassa ole antanut lupaa kuvaamiselle, on kuvaaminen rangaistavaa, mikäli se tapahtuu yksityisyyttä loukkaavalla tavalla.

On kuitenkin huomattava, että omalla tontilla sen sijaan saa kuvata, sillä isännän oikeus omalla tontilla on hyvin vahva. Kuvia ei kuitenkaan saa julkaista. Käytännössä valvontakameralla voi siis kuvata oman pihansa ja kiinteistön aluetta ja sinne tulevia ihmisiä.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]