Hei! Lapsestani (3v) otettiin selkeä tunnistettava kuva toritapahtumassa julkisella paikalla, kuvan otti ilmeisesti tapahtuman järjestäjän kuvaaja. Tämän jälkeen kuva julkaistiin netissä. Missään vaiheessa ei kysytty mitään lupia, itse en haluaisi lapsistani kuvia julkisesti nettiin. Onko tämä laillista?

1 vastaus


756 vastausta

Hei,

Julkisella paikalla kuvaaminen ja kuvien julkaiseminen ei lähtökohtaisesti ole lainvastaista, vaan osa perustuslaissa säädettyä sananvapautta. Kiellettyä kuvaaminen on esimerkiksi kotirauhan suojaamissa paikoissa, joita ovat muun muassa asunnot ja asuintalojen porraskäytävät.
Mikäli julkisella paikalla otettua kuvaa levitetään, voi se tietyissä tilanteissa kuitenkin täyttää rikoksen tunnusmerkistön.

Rikoslain mukaan esimerkiksi yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä voidaan tuomita se, joka oikeudettomasti joukkotiedotusvälinettä käyttämällä, tai muuten toimittamalla lukuisten ihmisten saataville, esittää toisen yksityiselämästä tiedon, vihjauksen tai kuvan siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle, taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, on tuomittava yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä sakkoon. Kunnianloukkauksesta voidaan puolestaan tuomita sakkoon muun muassa se, joka esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa.

Hyvien tapojen mukaista olisikin aina varmistaa kuvan kohteelta, että kuvan julkaisemiseen on hänen lupansa.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]