Minut irtisanottiin koeajalla epäasiallisen käytöksen takia, en saanut varoitusta, enkä myöskään tarkempia perusteluja epäasialliselle käytökselle. Sain vuokrafirmalta tekstiviestin, että työsuhteeni on purettu epäasiallisen käytöksen takia. Tämä tapahtui vuonna 2021 enkä silloin niin ajatellut asiaa, että kyseessä on laiton irtisanominen. Ilmoitus kuuluu tehdä 2 vuoden sisällä, mutta onko mahdollista, että korvauksia voisi hakea vaikka määräaika on umpeutunut?

1 vastaus


Minilex

64 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestä. Koeajan tarkoitus on selvittää työntekijän sopivuus työhön. Koeaika antaa siis työntekijälle ja työnantajalle ajanjakson, jolla voidaan arvioida työntekijän soveltuvuutta tehtäväänsä. Koeaikana työsuhteen voi molemmin puolin purkaa päättymään ilman irtisanomisaikoja, mutta tälle toiminnalle on aina oltava asiallinen peruste. Työnantaja ei siis voi purkaa työsuhdetta koeaikana vedoten koeaikaan, vaan hänen tulee antaa täsmällinen syy sille miksi työsuhde puretaan. Työsopimuslaista ei löydy varsinaista luetteloa perusteista, jotka olisivat hyväksyttäviä työsuhteen purkamiselle koeajalla. Purku ei saa kuitenkaan koskaan perustua syrjiviin tai epäasiallisiin perusteisiin. Oikeuskäytännön mukaan hyväksyttävänä perusteena työnantajan tekemään purkamiseen koeajalla on esitetty seuraavia: työn suorittamiseen liittyvä puutteellisuus, myöhästely ja luvattomat poissaolot tai yleinen sopimattomuus työhön. Epäasiallisina irtisanomisperusteina taas on pidetty työnantajan erehdystä tai työntekijän terveyteen kohdistunutta aiheetonta epäilystä.
Kanne työsopimuksen lainvastaisesta päättämisestä on nostettava viimeistään kahden vuoden kuluessa työsuhteen päättymisestä. Kahden vuoden määräaika alkaa siitä päivästä, jolloin irtisanomisaika on kulunut umpeen. Jos kysymys on purkamalla tapahtuneesta työsuhteen päättämisestä, työsuhde on päättynyt purkupäivänä. Korvausta työsuhteen laittomasta purkamisesta koeajalla haetaan haastehakemuksella, joka toimitetaan käräjäoikeudelle. Toimivaltainen käräjäoikeus on se, jonka tuomiopiirissä työnantajan koti- tai asuinpaikka sijaitsee. Kanneajan vanhentumisen seurauksen saatava raukeaa eli tällä on samat oikeusvaikutukset kuin velan vanhentumisella. Jotta kanne voidaan hyväksyä, ei kanneaika ole saanut mennä umpeen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, sitä, etteikö väitettä tulisi tutkia, sillä kyseessä ei ole oikeudenkäynnin edellytys. Kanneajan umpeutuminen ei siten ole peruste kanteen tutkimatta jättämiselle vaan sen hylkäämiselle. Asiasi voidaan siis selvittää oikeudessa, mutta mahdolliset korvaukset työsuhteen laittomasta purkamisesta koeajalla ovat vanhentuneet.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]