Entinen miesystäväni uhkailee minua. Hän vaatii minulta 250€ rahaa, jonka lahjoitti minulle joululahjaksi. En suostu summaa maksamaan, koska asiasta ei ole minkäänlaista suullista tai kirjallista sopimusta, vaan raha oli nimenomaisesti annettu lahjana. Antaessaan mies sanoi rahasumman olevan lahja.
Mies suuttui tästä ja uhkailee esittävänsä sopimattomia ja yksityisiä kuvia minusta työpaikalleni kauppaan sekä yliopistolleni. Jos hän tekee näin ja levittää kuviani julkisesti, mitä voin tehdä? Minusta en ole velvollinen maksamaan mainitsemaani summaa takaisin.

1 vastaus


Minilex

130 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Lahja sitoo antajaansa, myös puolisoiden välisissä lahjoituksissa. Lahjoittaja ei voi vaatia lahjoitettua omaisuutta palautettavaksi, ellei ole asettanut lahjanlupausta antaessaan ehtoja, joita rikottaessa lahjoituksen voisi purkaa.
Mikäli mies toteuttaa uhkauksensa, ja kuvista voi olla Teille vahinkoa tai ne voivat aiheuttaa Teille kärsimystä, hän syyllistyy yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen, josta voitte olla oikeutettu vahingonkorvaukseen ja josta on myös säädetty rangaistukseksi sakkoa. Mies syyllistyy jo mainitsemassanne uhkauksessaan kiristykseen, josta on säädetty rangaistukseksi sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Voi olla kuitenkin hankalaa näyttää toteen miehen syyllistyneen mainittuun kiristykseen, erityisesti ennen kuin mies on syyllistynyt kyseisten kuvien levittämiseen. Koska yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen, kuten kunnianloukkauskin, on asianomistajarikos, syytteen voi nostaa syyttäjä vain, jos rikoksen uhri ilmoittaa rikoksen syytteeseen pantavaksi. Ilmoitettaessa rikoksesta voi poliisille esittää vahingonkorvausvaatimuksensa. Muun aiheutuneen vahingon ohella vahingonkorvausta voi vaatia myös teolla aiheutetusta kärsimyksestä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]