Mitä tarkoittaa YouTuben ohjelmissa termi "Tavallinen YouTuben käyttölupa". En halua katsoa ohjelmia, jos niistä eivät hyödy niiden tekijät mitään.

1 vastaus


756 vastausta

On monimutkainen kysymys, että hyötyvätkö youtube-videoiden lataajat ja tekijät mitään teoksistaan. Tavallisella youtuben käyttöluvalla tarkoitetaan niin sanottua Creative Commons lisenssiä. Se merkitsee teoksen, eli tässä tapauksessa videon tiettyjen tekijänoikeuksien luovuttamista vapaaseen käyttöön. Tällöin kuka tahansa saa hyödyntää videota lisenssin ehtojen mukaisesti. Youtube videon kohdalla tämä tarkoittaa oikeutta vapaasti katsoa videota ja muokata sitä youtube-yhteisön sisällä.

Kaikki muu toiminta, kuten videon lataaminen youtubesta ja siitä uuden kaupallisen täysin youtubesta irrallisen teoksen luominen esimerkiksi ei olisi sallittua. Ainoastaan lisenssin ehtojen mukainen toiminta on sallittua. Youtube -videon tekijä ei siis saa kyseisestä lisenssistä mitään välitöntä palkkiota, mutta luonnollisesti teoksen sivustolle ladannut on latauksen suorittanut jostakin syystä. Syy saattaisi esimerkiksi olla oman toiminnan tai teosten mainostaminen, mikäli kyseessä olisi vaikka ammattimainen kuvaaja. Kyseessä voi olla myös halu saada arvostusta muilta internetin käyttäjiltä.

Creative Commons lisenssi perustuu kuitenkin aina vapaaehtoisuuteen, eikä maksa myöskään lisensoijalleen, eli videon tekijälle mitään.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]