Olen 18-vuotias lukiossa opiskeleva nuori, joka haluaisi periä isältään koulutusavustusta. En asu kummankaan vanhemman luona, vaan isoäitini luona, mutta olen muuttamassa omaan vuokra-asuntoon. Oikeusaputoimistosta neuvottiin pyytämään molemmilta vanhemmiltani 50€ kuukaudessa, mutta esimerkiksi äitiensä luona asuvat ystäväni isät joutuvat yksinään maksamaan 200-300€ kuukaudessa. Mitkä asiat vaikuttaa koulutusavustuksen suuruuteen ja miksi minua kehotettiin pyytämään niin vähän vanhemmiltani?

1 vastaus


Minilex

4 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Vanhempien vastuu lapsen yleisestä elatuksesta päättyy nuoren täyttäessä 18 vuotta. Tämän jälkeen vastuu koulutukseen liittyvistä kustannuksista voi jatkua, mikäli se katsotaan kohtuulliseksi. Kohtuullisuuteen voi vaikuttaa moni asia. Lain mukaan vanhempien korvausvastuuseen vaikuttavat erityisesti lapsen taipumukset, koulutuksen kestoaika, siitä aiheutuvien kustannusten määrä sekä nuoren mahdollisuudet itse vastata kustannuksista koulutuksen jälkeen.

Olet oikeassa siinä, että vanhempien vastuu koulutuskustannuksista jatkuu usein nuoren päästessä lukioon. Lukio ei nimittäin johda vielä mihinkään ammattiin, jolla lapsi voisi elättää isensä ja maksaa lukiosta aiheutuneita velkoja jälkikäteen. Lain luettelo kohtuullisuuden mittapuista ei ole tyhjentävä. Esimerkiksi vanhempien tulot saattavat vaikuttaa koulutusvastuuseen ja avustuksen suuruuteen. 100 euroa kuukaudessa on varmasti keskimäärin kohtuulliseksi katsottava avustus, minkä vuoksi oikeusaputoimisto ehdotti sen pyytämistä vanhemmiltasi.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]