Henkilö on ikääntynyt ja kärsii ahtaan paikan kammoa, näkee painajaisunia ahtaasta arkusta ja krematorion uunista. Hän haluaisi tulla polttohaudatuksi perinteiseen intialaiseen tyyliin kuolemansa jälkeen. Turvallinen paikka roviolle löytyy omalta tontilta, suhteet naapureihin ja palokuntaan ovat hyvät.

Henkilö on hyvin tarkka yksityisyydestään. Ruumiin pitäisi jäädä kotiin kuoleman jälkeen - pelko koskee myös ruumiinavausta, ruumissäkkiä ja ruumishuoneen lokeroa. Saako enää nykypäivänä lääkärin kutsuttua kotiin toteamaan kuolemansyyn ilman minkään viranomaisen sekaantumista asiaan?

1 vastaus


Minilex

31 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, ja kiitos kysymyksestäsi!

Lähtökohtaisesti hautauslain mukaan vainajan ruumiin hautaamisessa ja tuhkaamisessa sekä tuhkan käsittelyssä tulee kunnioittaa vainajan katsomusta ja toivomuksia. Yksityinen henkilö ei kuitenkaan saa tuhkata ruumista, vaan aluehallintovirasto voi myöntää ainoastaan toimeen sopivalle julkisyhteisölle tai säätiölle luvan ylläpitää krematoriota. Luvan myöntämisen edellytyksenä on, että hakijalla on edellytykset ylläpitää krematoriota asianmukaisesti. Lisäksi luvan myöntämisen edellytyksenä on, että krematorion toimintaan on myönnetty ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupa. 

Henkilön kuolinsyy on Suomessa aina selvitettävä. Ensisijaisen vastuuviranomaisen, eli joko lääkärin tai poliisin, on aloitettava kuolemansyyn selvitys heti saadessaan tiedon henkilön kuolemasta. Kuolemansyyn selvitys ei kuitenkaan johda aina ruumiinavaukseen.

Ruumiinavauksia on Suomessa kahdenlaisia. Toinen on oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus, joka on tehtävä, kun kuolemansyyn selvittämiseksi poliisin on suoritettava tutkinta. Tämä käsittää käytännössä rikoksella aiheutetut ja epäselvissä olosuhteissa tapahtuneet kuolemat. Toinen puolestaan on lääketieteellinen ruumiinavaus, joka voidaan kuolemansyyn selvittämiseksi suorittaa, jos kuollut henkilö viimeisen sairautensa aikana on ollut lääkärin hoidossa, ja jos ruumiinavaus on yleisen terveyden- ja sairaanhoidon kannalta tarpeellinen. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sairautta, jonka hoitoon voitaisiin ruumiinavauksella saada vastauksia.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]