Mies on yrittäjä ja eläkkeellä. Tulona n. 750 eläke . Haalinut lainarahalla omaisuutta ja maksaa lainat yrityksestä nostamillaan verovapailla päivärahoilla. Melkein kaikki omaisuus miehen nimissä myös talo, jonka rakennuskuluihin olen säästöillä osallistunut. Itse käyn palkkatyössä ja jonkin verran säästöjä auton vaihtoa ajatellen ja velkaa vain yksin nimissäni olevasta kesämökistä. Ei avioehtoa.
Alaikäisiä lapsia 4 ja ainoastaan nuorimman saan mukaani. Pelkään joutuvani maksumieheksi oikein kunnolla, koska miehen lainoista ja varallisuudesta ei tietoa -ei kerro. Uhannut tehdä elämästäni helvettiä. Milloin kannattaa erota yrityksen hallituksen varajäsenyydestä? Voinko pyytää huomioimaan oy:n omistuksia osituksessa, kun yritys perustettu rahoillani tai jos siirtänyt omaisuutta oy:lle?

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos viestistäsi. Jos teillä ei ole avioehtoa, avio-oikeuden alaisen omaisuutenne säästö jaetaan pääsäännön mukaan osituksessa puoliksi. Tällöin myös puolisosi omistamat yrityksen osakkeet kuuluvat osituksen piiriin kuten kaikki muukin omaisuus. Osakeyhtiön osakkeen arvoon puolestaan voi vaikuttaa esimerkiksi yhtiön omistaman omaisuuden määrä. Osituksen suorittamiseksi on olennaisen tärkeää, että omaisuuden ja velkojen luettelointi tehdään huolellisesti ja oikeilla tiedoilla, jotta omaisuuden säästö ja esimerkiksi mahdollisesti maksettavaksi tuleva tasinko pystytään laskemaan oikein. Usein riitaisissa osituksissa tarvitaan pesänjakaja hoitamaan ositus.

Jos osituksen toinen osapuoli kieltäytyy antamasta osituksessa tietoja varallisuudestaan toiselle osapuolella tai pesänjakajalle, niitä voidaan tietyissä tapauksissa hankkia esimerkiksi Verohallinnolta. Myös osakeyhtiön tilinpäätös on julkista tietoa ja saatavilla: sen perusteella voidaan saada tietoa yrityksen omaisuudesta ja näin myös itse yrityksen arvosta. On myös mahdollista, että jos toinen osapuoli selvästi salaa omaisuuttaan tai antaa siitä vääriä tietoja, hänen voidaan katsoa syyllistyneen esimerkiksi rikoslain mukaiseen petokseen. Tällöin voidaan viimekädessä rikosilmoituksen avulla pyrkiä selvittämään osituksen piiriin kuuluvaa omaisuutta. Viranomaisilla on nimittäin oikeus saada tutkinnan yhteydessä tietoja esimerkiksi pankkitileistä pankkisalaisuuden estämättä.

On myös mahdollista suorittaa ositus omaisuuden määrä arvioiden. Tällöin osituksen toinen osapuoli voi esittää pesänjakajalle tietoja omaisuuden laadusta ja määrästä, jos tietoja ei ole mahdollista saada toiselta osapuolelta. Riitaisessa osituksessa kannattaa yleensä turvautua lakimiehen apuun, jotta kaikki ositukseen vaikuttavat seikat tulevat varmasti oikein huomioiduiksi.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]