Hei! Onko laitonta äänittää kaupan kahviossa (abc) tapahtuvaa keskustelua julkisella paikalla, jos keskustelu tapahtuu kovaan ääneen. Entä jos keskustelussa on itse henkilökohtaisesti mukana? Saako keskustelun jakaa eteenpäin toiselle henkilölle, joka ei ole ollut osallisena keskustelussa?

1 vastaus


Minilex

Opiskelija

62 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Kiitos kysymyksestä.

Tietosuojavaltuutetun ja korkeimman oikeuden linjauksen mukaan henkilö saa nauhoittaa puhelut ja keskustelut, joihin itse osallistuu. Kyse ei siis ole salakuuntelusta tilanteissa, joissa keskustelun tallentaja on itse keskustelun osapuoli, vaikka ei olisi etukäteen kysynyt tallentamiseen lupaa kanssakeskustelijoiltaan. Omista keskusteluista voi myös tehdä muistiinpanoja itselleen.

On kuitenkin huomattava, että tallenteella olevaa keskustelua ei saa levittää yleisölle. Tällöin saatetaan nimittäin syyllistyä toisen kunnianloukkaukseen, yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittämiseen tai salassa pidettäviksi säädettyjen tietojen paljastamiseen (esim. yrityssalaisuus, terveydentilaa koskevat tiedot). Tallennetta saa käyttää todisteena oikeudessa. On myös huomattava, että hyviin ja asianmukaisiin tapoihin kuuluu ilmoittaa toiselle osapuolelle nauhoittamisesta erityisesti, jos keskustelu on tarkoitus käydä luottamuksellisesti.

Laittomasta salakuuntelusta on kyse silloin, kun henkilö oikeudettomasti tallentaa keskustelua, puhetta tai muuta yksityiselämän piiriin kuuluvaa ääntä, jota ei ole tarkoitettu hänen tietoonsa ja joka tapahtuu tai syntyy kotirauhan suojaamassa paikassa. Salakuuntelusta on kyse myös silloin, kun henkilö tallentaa oikeudettomasti muualla kuin kotirauhan suojaamassa paikassa salaa puhetta, jota ei ole tarkoitettu hänen eikä muunkaan ulkopuolisen tietoon, sellaisissa olosuhteissa, joissa puhujalla ei ole syytä olettaa ulkopuolisen kuulevan hänen puhettaan.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »