Minilex - Lakipuhelin

Onko puolisolla avio-oikeutta nyt, ositus tehty v1998

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Haimme avioeroa v.1998 ja teimme osituksen, jossa minulle jäi osakehuoneisto ja sen velat. Avioliitto kuitenkin jatkui, nyt on ero tosiasia. Olemme asuneet ostamassani ja nimissäni olevassa ok-talossa, jonka tietysti ostin osin osakehuonestosta saamillani rahoilla. Onko puolisollani avio-oikeutta ok-taloon tai muuhunkaan nimissäni hankittun omaisuuteen? Luopuiko hän ikuisesti avio-oikeudesta omaisuuteeni tuolloin tehdyllä osituksella?

1 vastaus


Minilex

39 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

avioliittolain (107a§) mukaan toimitettu ositus katkaisee puolisoiden avio-oikeuden toistensa omaisuuteen. Ainoa keino palauttaa avio-oikeus omaisuuteen on tehdä avioehtosopimus, jossa näin sovitaan. Mikäli siis ette ole laatineet avio-oikeuden palauttavaa avioehtosopimusta, ei teillä enää ole avio-oikeutta toistenne omaisuuteen.
Sillä, että aviopuolisot päättävät osituksen jälkeen jatkaa avioliittoaan ei ole vaikutusta avio-oikeuteen. Puolisollasi ei siis ole avio-oikeutta omaisuuteesi eikä sinulla vastaavasti ole avio-oikeutta puolisosi omaisuuteen.

Jos ette ole sopineet avio-oikeudesta (sen palauttamisesta) osituksen jälkeen avioehtosopimuksella, suoritetaan välillänne erotessanne omaisuuden erottelu. Tilanteeseenne toisin sanoen suhtaudutaan samalla tavalla, kuin jos olisitte laatineet keskenänne avio-oikeuden täydellisesti poissulkevan avioehtosopimuksen. Erona tähän on kuitenkin se, ettei erottelua voi käytännössä sovitella, koska omaisuutenne erillisyys (eli se, ettei teillä ole avio-oikeutta toistenne omaisuuteen) perustuu todellisuudessa välillänne toimitettuun ositukseen eikä avioehtosopimukseen.

Erottelussa omaisuutenne jaetaan teille omistuksenne mukaan. Toisin sanoen te molemmat saatte pitää oman omaisuutenne. Mikäli teillä on yhteisesti hankittua omaisuutta, voidaan sekin jakaa, mikäli jompikumpi teistä näin vaatii. Jos teillä on omaisuutta, jonka suhteen olosuhteista ei käy ilmi kumman omaisuutta kyseinen omaisuus on, oletetaan omaisuuden kuuluvan molemmille puolisoille yhtäläisin oikeuksin. Tämä tarkoittaa sitä, että teidän katsotaan omistavan kyseisen omaisuuden yhdessä yhtä suurin osin, eli puoliksi. Erottelu voidaan toimittaa joko sopimuserotteluna tai toimituserotteluna. Toimituserotteluun turvaudutaan yleensä silloin, kun aviopuolisot eivät pääsee sopuun erottelusta.

Lisätietoa erottelusta löydät mm. Minilexin artikkeleista. Koska tämä vastaus on yleisluonteinen, on suositeltavaa, että käännyt tarkemmissa kysymyksissäsi vielä erikseen lakimiehen puoleen.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]