Hei,

Jos on ollut avoliitossa yli 5vuotta ja on puolison kanssa saanut yhteiset lapset tänä aikana. Toinen puolisoista on yrittäjä ja toinen muualla töissä. Tämä muualla töissä käyvä, ei siis ole tehnyt puolisonsa yrityksessä töitä korvauksetta tai ollenkaan, eikä ole osakkaana tai äänettömänä henkilönä. Jos nyt tulee avoliittoon ero, onko yritys "turvassa" erotilanteessa eikä sitä voida huomioida lusikoiden jaossa tai rahallisissa korvauksissa?

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Avoliiton päättyessä suoritetaan omaisuuden erottelu, joka voidaan hoitaa myös sopimalla siitä puolisoiden kesken. Erottelusta tulee laatia omaisuuden erottelukirja. Avoliiton päättyessä siis lähtökohtaisesti kumpikin pitää oman omaisuutensa.

Avoliiton päättyessä avopuolisolla voi olla kuitenkin oikeus hyvitykseen yhteistalouden hyväksi antamastaan panoksesta. Hyvitykseen voi olla oikeus, jos hän on yhteistalouden hyväksi antamallaan panoksella auttanut toista avopuolisoa kartuttamaan tia säilyttämään tämän omaisuutta siten, että yhteistalouden purkaminen yksinomaan omistussuhteiden perusteella johtaisi perusteettoman edun saamiseen toisen kustannuksella.

Tällaisessa tilanteessa huomioidaan mm. työ yhteisen talouden tai toisen avopuolison omistaman omaisuuden hyväksi, varojen käyttö yhteiseen talouteen sekä varojen sijoitus toisen avopuolison omistamaan omaisuuteen. Myös muu näihin verrattava toiminta otetaan huomioon. Aina kuitenkin vaaditaan vielä perusteetonta etua olosuhteet huomioon ottaen, vaikka joku näistä kriteereistä täyttyisikin.

Kuvaamassasi tilanteessa ei kuvauksen perusteella välttämättä avopuolisolla olisi oikeutta kyseiseen hyvitykseen, mutta tilanne olisi hyvä tuntea huomattavasti tarkemmin paremman arvion tekemiseksi. Tilanteessa kannattaa ottaa yhteyttä asian tuntevaan lakimieheen ja varmistaa asia.

On huomattava, että avoliiton päättymistä koskeva laki on tahdonvaltainen, eli puolisot voivat sopia siitä, että sitä ei käytetä lainkaan avoliiton päättyessä.


Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]