Onko alkoholipohkaisen käsidesin valmistaminen tai myynti luvan varaista, ja jos on niin mitä lupia pitää lähteä hakemaan?

1 vastaus


756 vastausta

Kiitos kysymyksestäsi,

Käsihuuhteiksi ja pintadesinfiointiin tarkoitettujen etanolipitoisten tuotteiden valmistuksessa noudatetaan alkoholi- ja kemikaalilainsäädännön velvoitteita. Kemikaalilain mukaan biosidivalmisteiden valvonta kuuluu Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle (Tukes).

Käsidesi on biosidivalmiste, jonka luvanvaraisuus riippuu sen tehoaineesta. Tukesin myöntämä valmistelupa tarvitaan, jos käsidesin tehoaine on 1-propanoli tai 2-propanoli tai seos, jonka kaikkien tehoaineiden riskinarviointi on valmistunut. Edellä mainittuja valmisteita ei saa myydä ilman biosidiasetuksen mukaista lupaa.

Sen sijaan valmistelupaa ei tarvita, jos käsidesin tehoaine on etanoli tai seos, jossa on yksi tehoaine ja jonka riskinarvio ei ole vielä valmistunut. Käsidesin valmistuksessa käytettävän lievästi denaturoidun etanolin hankkimiseen ja käyttöön ei tarvita lupaa, mutta sen tukkumyynnistä tulee tehdä ilmoitus Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle (Valvira). Denaturoimattoman etanolin ostamiseen tarvitaan Valviran myöntämä lupa.

Kun käsidesiä valmistetaan myyntiin, on valmistajan toimitettava tietyt tiedot vaaraa aiheuttavista tuotteista Tukesin kemikaalituoterekisteriin.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]