Voiko kahden osakkaan osakeyhtiössä (omistussuhteet 50/50) sopia esim.osakassopimuksessa toisen osakkaan omistus- tai etuoikeudesta yrityksen logoon ja nimeen? Molemmat osakkaat toimivat yrityksessä itsenäisinä ammatinharjoittajina ja yrityksen logo ja nimi on suunniteltu toisen osakkaan tilauksesta ja maksusta jo ennen osakeyhtiön perustamista. Nykyinen yhteinen yritys on siis ottanut käyttöönsä toisen osakkaan omistaman logon ja nimen ja tämä ko. osakas haluaisi etuoikeuden logon ja nimen käyttöön tilanteessa, jossa mahdollisesti myy osakkeensa nykyisestä yrityksestä. Onko logon ja nimen suhteen mahdollista sopia tällaisesta omistus-/ etuoikeudesta? Kiitos vastauksesta jo etukäteen.

1 vastaus


Minilex

90 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

lain näkökulmasta oy:n nimi on toiminimi. Sitä koskeviin oikeuskysymyksiin sovelletaan toiminimilakia. (Arkikielessä toiminimi tarkoittaa usein yksityistä elinkeinonharjoittajaa, mutta oikeuskielessä termillä on eri merkitys.) Logo taas on tavaramerkki, kunhan sitä käytetään tavaroiden tai palveluiden yksilöimiseen; siihen sovelletaan tavaramerkkilakia.

Ensin arvioidaan, kenellä on nyt yksinoikeus nimeen ja logoon. Kun toinen osakas aikoinaan käytti toiminimeä omassa toiminnassaan, hän sai siihen yksinoikeuden – joko rekisteröimällä tai vakiinnuttamalla sen. Kun hän osallistui oy:n muodostamiseen, hän säilytti puolet elinkeinotoiminnasta. Näin ollen ei tapahtunut sellaista elinkeinotoiminnan luovutusta, että hän olisi menettänyt yksinoikeuden toiminimeen. Oikeutta logoon arvioidaan samoin. Niinpä osakkaalla on nyt yksinoikeus nimeen ja logoon.

Seuraavaksi mietitään, miten käy, jos tämä osakas myy osuutensa yrityksestä. Toiminimilain 13 luvun 2 momentissa (kappaleessa) säädetään, että toiminimi lähtökohtaisesti siirtyy elinkeinotoiminnan luovutuksen yhteydessä. Mutta asiasta voidaan sopia toisin. Voitte siis sopia osakassopimuksessa tai muuten, että vaikka X luovuttaa osuutensa, hän säilyttää yksinoikeuden yrityksen nimeen ja logoon. (Tavaramerkkilain 32 §:n 2 momentissa säädetään tavaramerkistä olennaisesti samoin.)

Jos toiminimi tai tavaramerkki on rekisteröity, voitte kysyä lisätietoja patentti- ja rekisterihallitukselta. Sieltä kerrotaan, kenellä yksinoikeus tällä hetkellä on ja miten tulevaisuudessa käy. Jos niitä ei ole rekisteröity, mennään edellä mainittujen sääntöjen mukaan.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]