Saako pihasta ja talosta otettua kuvaa käyttää mainoksessa? Henkilöitä kuvassa ei ole.

1 vastaus


756 vastausta

Hei!

Kiitos kysymyksestä. Rikoslain 24 luku sisältää sääntelyä sekä julkisten että yksityisten alueiden kuvaamisesta. Luvun 6 § koskee salakatselua. Salakatseluksi katsotaan kotirauhan piirissä olevan henkilön oikeudeton kuvaaminen tai katselu. Kotirauhan piiriin kuuluvat lain mukaan asunnot, loma-asunnot ja muut asumiseen tarkoitetut tilat, kuten hotellihuoneet, teltat, asuntovaunut ja asuttavat alukset, sekä asuintalojen porraskäytävät ja asukkaiden yksityisaluetta olevat pihat niihin välittömästi liittyvine rakennuksineen.

Salakatselun tunnusmerkistön täyttyminen edellyttää aina, että kuvataan tällaisella alueella olevaa henkilöä. Pelkkä pihan kuvaaminen ei siis automaattisesti täytä salakatselun tai kotirauhan rikkomisen tunnusmerkistöä. On kuitenkin huomattava, että kotirauhan piiriin kuuluvan alueen kuvaaminen edellyttää yleensä alueen omistajan lupaa yksityisyydensuojan vuoksi. Lisäksi kuvan käyttäminen mainonnassa vaatii aina silloin omistajan suostumuksen, kun yksityisomaisuus, eli myös talo tai piha-alue, on tunnistettavissa mainoskuvasta.

Lähtökohtaisesti markkinoinnissa ei saa ilman etukäteen hankittua lupaa kuvata yksityisomaisuutta ja käyttää sitä mainonnassa. Mainonnan eettinen neuvosto on kuitenkin katsonut, että tämä pätee vain silloin, kun tällainen yksityinen omaisuus on kuvasta tunnistettavissa. Mikäli mainoskuvassa esiintyvä yksityisomaisuus ei ole tunnistettavissa, omistajan lupaa ei aina edellytetä. Tunnistettavuus on tapauskohtaista, ja siihen voi vaikuttaa esimerkiksi mainoksessa käytetyn kuvan koko sekä sen rajaus.

Mahdollisilta ongelmilta välttyäkseen voi kuitenkin pyytää talon omistajan suostumusta kuvan käyttämiseen mainonnassa.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]