Asun 14v poikani kanssa kahdestaan, meillä on hänen äitinsä kanssa yhteishuoltajuus. Pojan äiti peruu tapaamisia varoittamatta ja lyhyellä varoitusajalla. Viimeksi olin sopinut pojan syyslomalle työreissun ma-to, pojan piti olla tämä aika äidillään. Peruutus sovittuun järjestelyyn tuli sunnuntai-iltapäivänä, joten jouduin perumaan työmenoni (olen töissä vieraalla työnantajalla). Onko minulla minkäänlaista oikeusturvaa tässä asiassa, vai voiko pojan äiti pompotella meitä täysin oman mielensä mukaan? Olen kuullut että pienemmän lapsen kyseessä ollessa peruva vanhempi on velvollinen maksamaan huoltajan hankkiman lastenhoitajan kulut, mutta miten asia on isomman lapsen kohdalla?

1 vastaus


Minilex

49 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Lapsen tapaamisoikeuden tarkoituksena on turvata lapselle oikeus pitää yhteyttä ja tavata vanhempaansa, jonka luona lapsi ei asu. Tapaamissopimuksessa olisi hyvä määritellä, mihin mennessä tapaaminen pitää peruuttaa, jos etävanhempi aikoo tapaamiset peruuttaa. Mikäli etävanhempi ei kuitenkaan noudata tapaamissopimusta eikä suostu lasta tapaamaan ei lähivanhemmalla ole oikeudellisia keinoja pakottaa etävanhempaa tapaamaan lasta. Ainut oikeudellinen keino on hakea tapaamissopimuksen muuttamista, jossa tapaamisia voidaan esimerkiksi vähentää tai poistaa, mikäli ne eivät kuitenkaan toteutuisi.

Lähivanhempi ei voi lähtökohtaisesti hakea vahvistetullekaan sopimukselle täytäntöönpanoa, vaikka etävanhempi kieltäytyisi ottamasta lasta luokseen. Mikäli etävanhempi kieltäytyy noudattamasta tapaamissopimusta, voi lähivanhemmalle syntyä oikeus vahingonkorvaukseen vahingonkorvauslain nojalla. Sinulla voi siis olla oikeus korvaukseen menetetystä ansiotulosta tai esimerkiksi lastenhoitokuluista, kun etävanhempi on rikkonut sopimusta. Vahingonkorvausta tulee hakea käräjäoikeudesta vahingonkorvauskanteella.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]