Onko laillista julkaista valokuva, joka on otettu jonkun omistuksessa olevasta rakennuksesta ja sijaitsee myös omistuksessa olevalla tontilla? Kuva on otettu järven jäällä, eli kaiketi julkisella paikalla.

1 vastaus


Minilex

64 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Kiitos kysymyksestä.

Rikoslaissa on säädetty rangaistavaksi salakatselu. Rangaistavaa on kuitenkin tämän lakipykälän mukaan vain nimenomaan henkilöiden salakuvaaminen. Tästä voidaan johtaa, että tyhjän rakennuksen kuvaaminen ei taas lähtökohtaisesti ole rangaistavaa. Mikäli kuvassa ei esiinny henkilöitä, sen julkaisemiselle ei vaikuttaisi olevan mitään erityisiä esteitä. Huomioon tulee kuitenkin ottaa se, että kuvan julkaisemisella ei saa loukata kenenkään yksityisyyttä. Jos rakennus on esimerkiksi jostain erityisestä syystä erotettavissa ja tunnistettavissa, rakennuksen omistajalta saatetaan vaatia lupaa kuvan julkaisemiseen.

Tärkeää on myös huomioida, että merkitystä ei ole sillä, mistä kuva on otettu, vaan missä kuvan kohde sijaitsee. Vaikka kuvaaja olisikin ottanut kuvan julkisella paikalla, sillä ei ole väliä, jos kuvan kohde sijoittuu yksityiselle alueelle.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »