Hei. Olen 16 vuotias (lähes 17 vuotias) opiskelija. Olen ammattikoulussa merkonomina Oulussa. Kaikilla opiskelijoilla on talvella terveystarkastus ja siinä kysyttiin normi kysymyksiä kuten käytätkö tupakka tuotteita yms. Kerroin hänelle avoimesti kaikesta ja silloin kun tuli kysymys huumeista. Vastaisin että olen testannut kannabista alle 10 krt mutta ei ole minun makuun. Siinä vaiheessa hän alkoi kertomaan kaikkea ja sanoi että hän joutuu ilmoittamaan vanhemmilleni ja sosiaaliturva henkilöille. Sanoin että en mielellään haluaisi kenenkään kuulla asiasta mutta hän sanoi että on pakko. Pakko selventää vielä että lapussa jonka täytin oli teksti jossa luki että kouluterveyden tarkastajalla on vaitiolovelvollisuus ja voi kertoa kaiken. Niin onko Tämä nyt vaitiolovelvollisuus rikkomista?

1 vastaus


756 vastausta

Hei!

Kiitos kysymyksestä.

Terveydenhoitajalla on vaitiolovelvollisuus. Vaitiolovelvollisuudesta voidaan kuitenkin poiketa esimerkiksi silloin, kun potilaan salaisuuden paljastaminen on välttämätöntä toisen henkilön hengen tai terveyden suojelemiseksi. Potilaslain mukaan jos alaikäinen potilas ikäänsä ja kehitystasoonsa nähden kykenee päättämään hoidostaan, hänellä on oikeus kieltää terveydentilaansa ja hoitoansa koskevien tietojen antaminen huoltajalleen tai muulle lailliselle edustajalleen. Tämä koskee myös esimerkiksi huumetestin tuloksia.

Koska olet 16-vuotias, on hyvin todennäköistä, että kykenet itse päättämään hoidostasi. Siten sinulla tulisi olla oikeus myös kieltää terveydentilatietojesi kertominen muille.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]