Kun lapsen huostaanotto päättyy kumpi eronneista vanhemmista saa lapsen? Isä joka ollut usein vankilassa, hakannut ex vaimojaan, käyny joskus AAssa, uhkaillut kun olin lapsen kanssa vastaanottokodissa? Vai äiti jolla oli aivoverenvuoto mutta selvisi siitä ei rikosrekisteriä?

1 vastaus


Minilex

90 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,
jos vanhemmat pääsevät yksimielisyyteen, he voivat tehdä sopimuksen lapsen huollosta (ja tapaamisoikeudesta). Sopimus vahvistetaan kunnan sosiaalilautakunnassa.

Jos vanhemmat eivät pääse sopuun asiasta, tuomioistuin ratkaisee, kumpi saa lapsen huoltoonsa. Vanhempi voi panna asian vireille hakemuksella lapsen kotipaikan käräjäoikeuteen. Tuomioistuin ratkaisee asian lapsen edun mukaisesti. Tuomioistuin kysyy lapsen toiveitta ja mielipidettä, jos lapsi ymmärtää asian.

Mitä lapsen etu sitten tarkoittaa? Lähtökohdaksi voi ottaa lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetun lain 1 §:n. Sen mukaan lapselle tulee turvata mm. hyvä hoito ja kasvatus sekä tarpeellinen huolenpito. Lasta tulee kasvattaa niin, että hän saa ymmärrystä, turvaa ja hellyyttä.

Tältä pohjalta voi melko varmasti sanoa, että lapsen saa äiti, paitsi jos aivoverenvuoto heikensi häntä pysyvästi ja vakavasti. Ei voida ajatella, että väkivaltainen ja päihdeongelmainen isä tarjoaisi turvaa ja hellyyttä. Tilanne tosin monimutkaistaisi se, jos lapsi itse jostain syystä haluaisi isänsä huoltoon.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]