- haudanhoitosopimus tehty 2010, loppuu 2020 eli 10 vuotta yhteensä. Perikuntamme välit ovat tulehtuneet, enkä haluaisi jatkaa tuota sopimusta. Vaikka tuohon onkin aikaa olisin halunnut tietää, voiko joku laki tms. pakottaa maksamaan haudan hoito-maksua, jos siihen on ihan taloudellisiakin esteitä? Olen sairaseläkkeellä, joka riittää juuri ja juuri elämiseen. 2010 tehdyssä perunkirjoituksessa sain n.13.000e. Lisäksi perunkirjoituksessa paljastui tehty maakauppa, josta hyötyivät kaksi ihmistä viidestä. Me kolme muuta saimme tiedon tästä vasta 2010. Maakauppa oli tehty joitakin vuosia aiemmin ja kuolinpesän hoitajan mukaan niin tapahtui, koska meistä kolmesta henkilöstä "ei ollut kuulunut mitään". Todelisuudessa olin vainajan kanssa tekemisissä vuosien 2005-10 välisenä aikana.

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos viestistäsi,

Kyseessä oleva haudanhoitosopimus on 10 vuoden määräaikainen sopimus. Haudan pitkäaikaisesta hoitamisesta tehdään aina kirjallinen sopimus. Siinä sovitaan mm. hoitoajasta ja hoitomaksusta, hoitoon kuuluvista tehtävistä ja muista mahdollisista sopimusehdoista.

Jakamattoman kuolinpesän osakkaat hallitsevat pesän omaisuutta yhteisesti. Haudan hoitamisesta ja siitä syntyvistä kustannuksista vastaavat kuolinpesän osakkaat sopimuksen mukaan. Teidän tapauksessa olette keskenään sopineet haudan hoidosta sopimuksella, jossa olette kaikki sopimusosapuolia.

Mikään laki ei voi suoranaisesti pakottaa sinua maksamaan haudan hoitomaksua. Toisaalta, mikäli irtisanot sopimuksen perusteettomasti, voi muut sopimuksen osakkaat vaatia, että täytät sopimusvelvoitteesi, eli maksat omaa osaasi hoitomaksusta.

Määräaikaista sopimusta ei lähtökohtaisesti voida irtisanoa ennen sopimuksen voimassaoloajan päättymistä. Pelkkä se seikka, että kuolinpesän osakkaiden välillä on riita, ei riitä perusteeksi irtisanoa sopimusta. Vuonna 2010 paljastunut maakauppa ei myöskään ole perusteltu syy olla jatkamatta ko. haudanhoitosopimusta.

Näyttää kuitenkin siltä, että sinulla on sosiaalisia suoritusesteitä sopimuksen jatkamiselle. Lainsäädännössä on poikkeustapauksia, jotka oikeuttavat määräajaksi tehdyn sopimuksen irtisanomiseen esim. sosiaalisten esteiden perusteella. Sairaus ja työttömyys ovat esimerkkejä sosiaalisesta suoritusesteestä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]