Hei! Haluan kysellä vähän tällaista asiaa, kuin että poliisin velvollisuus esimerkiksi viran todistamiseen näyttämällä virkamerkki, kiinniottamisen yhteydessä myös pidätysmääräys tai muu vastaava asiakirja ynnä muuta.
Koska todellisuudessa ei ole mitään mahdollisuutta tietää pelkän ulkonäön perusteella, onko kysymyksessä oikea virantoimittaja vaiko virkavallan anastaja, kysyn vielä, onko poliisilla todellisuudessa velvollisuus todistaa henkilöllisyytensä, virka-asemansa, tehtävämääräyksensä ym häneltä sitä kysyttäessä, ja jos on niin onko kaikilla ihmisillä yhtäläinen oikeus saada nähdä nämä todisteet.

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Poliisin velvollisuus todistaa virkansa perustuu usein lain määräyksiin ja sääntöihin, jotka liittyvät poliisin toimintaan ja kansalaisten oikeuksiin. Jokaisella on oikeus varmistaa viranomaisten aitous erityisesti tilanteissa, joissa omat oikeudet voivat olla vaarassa. Poliisin velvollisuus todistaa henkilöllisyytensä ja virka-asemansa on olennainen osa oikeusturvaa ja varmistaa viranomaisten toimivan laillisesti ja asianmukaisesti.
Lait, säännökset ja poliisin omat ohjeet säätelevät tätä käytäntöä. Esimerkiksi poliisilaki, erilaiset virka-asemaa koskevat säännökset ja poliisin sisäiset ohjeet määrittelevät, miten virkamerkkejä ja muita asiakirjoja tulisi käyttää ja esittää tarvittaessa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]