Hei jos haluaa tehdä kanteen Suomen valtiota vastaan, niin tuleeko siinä itselle maksettavaksi oikeudenkäyntikuluja yms jos häviäisi jutun? Vai onko valtiota vastaan kanteen nostaminen ja oikeudenkäynti ilmaisia missään tapauksessa? Kiitoksia. (esimerkiksi tämä juttu, tulikohan henkilölle maksettavaa prosessista jossa hävisi jutun Suomen valtiota vastaan: https://www.finlex.fi/fi/oikeus/kko/kko/2011/20110038?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=esitutkinnan%20kesto )

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Valtiota vastaan voi nostaa kanteen, mikäli se koskee hallintotoimintaa tai vahingonkorvausta, josta valtio on vastuussa. On myös huomioitava, että kanteen nostaakseen tulee olla asianosaisasemassa, eli tehdyn päätöksen täytyy koskea kanteen nostajan oikeutta, etua tai velvollisuutta. Et maininnut sitä, minkälaisesta tapauksesta on kyse, joten en voi ottaa kantaa kanteen menestymiseen tai käsiteltäväksi ottamiseen.
Oikeudenkäyntikulut pääsäännön mukaan jakautuvat asiakohtaisesti joko hävinneen osapuolen tai molempien maksettavaksi. Se, että vastapuolena on valtio, ei muuta asiaa suurelta osin. Mikäli kanne hyväksytään käsiteltäväksi, käräjäoikeuden oikeudenkäyntimaksu voi olla enintään 500€ riita-asian osalta. Tähän lisätään omat oikeudenkäyntikulut, ellei edusta itseään.
Mikäli asia koskee hallintotoimintaa, on oikeudenkäyntimaksu 250€ hyväksytyn käsittelyn aloittamisesta.
Kyseisessä tapauksessa oli kyse vahingonkorvauskanteen käsittelystä, joka ei menestynyt kanteen nostajan eduksi. Hän joutui maksamaan tilanteen erityishuomioista riippuen omat oikeudenkäyntikulunsa, sekä oikeusasteiden käsittelykulut. Laissa on myös poikkeuksia maksuvelvollisuudesta, esimerkiksi mikäli maksun periminen olisi ilmeisen kohtuutonta, voidaan sen suorittamisesta vapauttaa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]