haluaisin apua ongelmaani:
asun erillään puolisostani. minulla on pienin mahdollinen eläketulo kelalta. jouduin hakemaan toimeentulotukea lääkkeisiin 780 e, koska eläkkeeni on pienempi kuin lääkkeiden hinta. pyysin apua myös sähkölaskuihin.
vastaus oli, ettei a) sähkönkatkaisu ole riittävä käsittelyn peruste ja että lääkkeet maksaa elatusvelvollinen puoliso!!! hän ei MITENKÄÄN kykene elättämään minua, ei mitenkään!!!
en edes kysyisi jotakin noin käsittämätöntä häneltä!
palkkatulo hänellä on (1600 e käteen/kk) mutta myös OMAT menot eli "elää kädestä suuhun" itsekin.
mitä voin tehdä saadakseni oikeutta ja onko totta, että 0,90 e on riitettävä kolmeksi viikoksi elämiseen. rohkenen ajatella, että minut jätettiin heitteille mm. tarvittavien lääkkeiden puuttumisen takia???

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Avioliittolain 46 §:n mukaan aviopuolisoiden tulee kykynsä mukaan ottaa osaa perheen yhteiseen talouteen ja puolisoiden elatukseen. Puolisoiden elatuksella tarkoitetaan puolisoiden yhteisten sekä kummankin henkilökohtaisten tarpeiden tyydyttämistä – esimerkiksi puolison taloudellinen tukeminen hänen tarvitsemiensa lääkkeiden hankinnassa sisältyy siis toisen puolison elatusvelvollisuuteen.

Koska puolison elatus on laista johtuva velvollisuus, huomioidaan puolison elatusvelvollisuus sosiaalietuuksiasi koskevissa päätöksissä, vaikka tosiasiallisesti huolehtisitte puolisonne kanssa kumpikin omista raha-asioistanne itsenäisesti. Elatusvelvollisuus ei ole riippuvainen myöskään siitä, asuvatko puolisot erillään vai yhdessä. Elatusvelvollisuuden taso riippuu kuitenkin puolison elatuskyvystä. Elatusvelvollisuudesta puoliso voi vapautua kokonaan ainoastaan, jos hänellä ei ole lainkaan elatuskykyä, mutta muuten elatusvelvollisuuteen vaikuttavat puolison tulot ja varallisuus. Puolison elatuskyvyn määrittäminen perustuu siis aina tapauskohtaiseen arvioon.

Jos olet tyytymätön saamaasi päätökseen, voit hakea siihen muutosta. Kelan toimeentulotukea koskevaan päätökseen voi hakea muutosta Kelasta oikaisuvaatimuksella. Kunnan tekemään täydentävän tai ehkäisevän toimeentulotuen päätökseen haetaan oikaisua kunnan sosiaalilautakunnalta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]