Kesäkuussa tuli voimaan uusi laki vammaisen itsemääräämisoikeudesta. Tämän mukaan vammaisella tulisi olla yhtälainen oikeus oman elämisensä määrittämiseen kuin "normaaleilla" kansalaisilla (minkä pitäisi olla selvää ilman ylimääräistä lakiakin). Onko lain myötä tullut parannusta vammaisten tahdon kuulemiseen?

Voiko kehitysvammahuolto + lääkäri edelleen määrätä esim. autistisen ihmisen asuinpaikan? Siirtää toiselle paikkakunnalle ja täysin uuteen ympäristöön välittämättä lainkaan asiakkaan omasta toiveesta tai perheen vetoomuksista? Jos maksajana on kunta niin raha määrää edelleen? Kunnalla ei ole velvoitetta järjestää riittävää tukea omalle tutulle paikkakunnalle?

Miten lain mukaan on oikeutettua ajaa vammaisen omaisen asiaa? Mitä voimme vaatia? Mihin täytyy suostua?

1 vastaus


Minilex

31 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei! Kiitos yhteydenotostasi!

Vammaisilla on itsemääräämisoikeus elämästään samalla tavalla kuin kaikilla muillakin ihmisillä, mutta vammaisten itsemääräämisoikeudesta on katsottu olevan tarpeellista säätää erikseen, sillä vammaisten itsemääräämisoikeus ei ole aina toteutunut riittävällä tavalla. Kysymyksessä ei kuitenkaan ole uusi laki, vaan lakia kehitysvammaisten erityishuollosta uudistettiin kesäkuussa 2016. Muutoksilla vahvistettiin erityishuollossa olevan henkilön itsemääräämisoikeutta ja itsenäistä suoriutumista.

Lakiin lisättiin itsemääräämisoikeuden vahvistamista koskeva pykälä, jonka mukaan erityishuoltoa toteutettaessa on otettava huomioon erityishuollossa olevan henkilön toivomukset, mielipide, etu ja yksilölliset tarpeet. Kehitysvammahuolto tai lääkäri ei siis voi ilman asiakkaan omien toiveiden huomioimista päättää esimerkiksi asiakkaan asuinpaikasta.

Etenkään pienillä kunnilla ei ole mahdollisuutta järjestää kaikkia vammaisen hoidon edellyttämiä palveluita oman kunnan alueella.

Vammaisen henkilön asioiden ajaminen riippuu muun muassa siitä, minkälaisesta asiasta on kysymys. Vammaisen henkilön oikeudellisissa asioissa saat lisätietoa lakipuhelimestamme numerosta 0600 12 450.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]