Hei, ostin pari viikkoa sitten yksityiseltä myyjältä BMW:n. Kysyin moneen kertaan onko autossa mitään isompaa vikaa ja myyjä sanoi ettei ole. Luotin myyjän sanaan, koska hän kertoi olevansa mekaanikko huoltamolla, jolla on BMW:n edustus. Koeajolla huomasin pientä tärinää kytkimessä. Kun ostin auton ja ajoin majapaikkaani, huomasin että kytkimestä kuuluu outoa ääntä. Soitin myyjälle, joka sanoi että "on pitänyt ääntä vain äänenä eikä vikana". Ääni oli siis kuulunut jo aiemmin. Vein auton korjaamolle. Autoon piti vaihtaa paljon osia, mm. kytkin ja vauhtipyörä. Hintaa remontille tuli 1580 €. Onko myyjällä mitään korvausvelvollisuutta? Vaikuttaako asiaan se, että kyseessä oli ammattilainen (mekaanikko)?

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei

Kauppalain mukaisesti tavarassa on myös virhe, jos se ei vastaa niitä tietoja, jotka myyjä on antanut tavaran ominaisuuksista tai käytöstä tavaraa markkinoitaessa tai muuten ennen kaupantekoa ja joiden voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan. Olennaista siis on, onko myyjä tavaraa, eli autoa markkinoidessaan tai ennen kuin kauppa on tehty, antanut sen ominaisuuksista väärää tietoa.

Ostaja ei saa virheenä vedota seikkaan, josta hänen täytyy olettaa tienneen kauppaa tehtäessä. Jos ostaja on ennen kaupantekoa tarkastanut tavaran tai ilman hyväksyttävää syytä laiminlyönyt noudattaa myyjän kehotusta tarkastaa se, hän ei saa virheenä vedota seikkaan, joka hänen olisi pitänyt tarkastuksessa havaita.

Mikäli tavarassa kuitenkin katsottaisiin olevan virhe, eikä se johdu ostajasta tai ostajan puolella olevasta seikasta, ostaja saa vaatia virheen korjaamista, uutta toimitusta tai hinnanalennusta taikka purkaa kaupan sekä lisäksi vaatia vahingonkorvausta. Virheestä tulee ilmoittaa kohtuullisessa ajassa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »